På skiva: Dead by april (Nolltretton, september)

På skiva / Permalink / 0

Dead By April

”Incomparable”

Universal

 

Göteborgsbandet Dead By April, eller åtminstone deras fans, blir tokiga om man kallar dem för emoband, men det är ju faktiskt just det de är. Fortfarande, tio år efter Jimmy Eat Worlds genombrott, är emo det värsta man kan kallas som rockband. Istället hittar man på alltmer krystade genrebeskrivningar, men oavsett om man väljer att kalla Dead By April för metalcore, popmetal eller screamo går det inte att komma ifrån att de har emons alla attribut: svarta frisyrer, låtsasdeppiga fans, extrem fåfänga kombinerat med ”djupsinne” och en musik som mixar lättrallade popmelodier med ett fläskigt hårdrockssound.

På bara något år har Dead By April gått från helt okända till att bli ett av landets populäraste band. Det är inte svårt att förstå varför, de spelar radhusmetal som är tillräckligt tillgänglig för att inte skrämma iväg lyssnare och tillräckligt hård för att fansen ska känna sig lite tuffare än vad de egentligen är.

På sin andra fullängdare blandar de smattrande baskaggar med feta synthar och skönsång med gutturala skrik. Det låter bra, men precis som all kommersiell metal (eller emo) hamnar även Dead By April lite mellan två stolar.

 

3/5

Till top