Nytt på DVD (Nolltretton, mars)

I melt with you

 

En gång om året träffas fyra killar i 40-årsåldern i ett strandhus för att festa och komma bort från vardagslivet i en vecka. Trevliga dagar av fiske, semester, öl och vänskap väntar, men det finns en melankoli i luften. Livet blev inte riktigt som de hade hoppats. På ytan har de tämligen hyfsade liv, men var och en av dem har en smärta inom sig.

Läkaren (Rob Lowe) har skrivit ut droger och under några dagar festar de och har det ganska bra, även om ett mörker bubblar under ytan. Under en stor fest med lite inbjudna gäster händer dock något som förändrar allting, och sedan bär det bara utför.

”I melt with you” är ett suggestivt filmat drama med en lite annorlunda ton. Det börjar riktigt intressant men halvvägs in börjar logiken halta och absurditeten tar över. I grunden finns en bra berättelse om medelålderskris och en ömsint skildring av manlig vänskap, men historien urartar och trots en del bra beståndsdelar håller inte filmen som helhet.

 

3/5
------------------------------------------------------------------------

Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

 

Jag var till en början aningen skeptisk till hela Tintin-filmen. Visst, att namn som Steven Spielberg och Peter Jackson håller i trådarna borgar för kvalitet men att göra animerad långfilm av en klassiker som Tintin med sin säregna humor, sin speciella estetik och inte minst den folkliga kärlek och legendstatus som tiden gett serien borde vara oerhört svårt.

Lyckligtvis tar det bara några sekunder in i de fantastiska förtexterna innan lugnet infinner sig. Såväl 3D-formatet som motion capture-tekniken funkar ypperligt och filmen fångar väl känslan och stämningen som serien har. Tekniskt är detta ett mästerverk med imponerande detaljrikedom och häpnadsväckande utförande.

Filmen är en mix av albumet ”Krabban med guldklorna”, ”Enhörningens hemlighet” och ”Rackham den rödes skatt” och lägger till en del eget också. Man har skapat en rapp historia som bör tilltala alla hårdnackade Tintin-fans. Retrokänslan är trots tekniken intakt, humorn finns där, spänningen och charmen också. Tintin är ett stort pojkrumsäventyr på exakt lagom nivå, inte för bullrigt och inte för mesigt. Enda minisvackan kommer sista kvarten, med en häftig men lite onödig slutstrid samt en upplösning som skulle ha kunnat göras bättre, men det är ändå petitesser.

 

5/5

Trackback
RSS 2.0