På skiva: Andreas Johnson (Nolltretton, Mars)

Andreas Johnson

”Village Idiot”

Warner

 

Vi som var med när det begav sig minns Peter Kvint som talangfull låtskrivare i finurliga popbandet Farbror Blå och i rysligt underskattade indiecombon Melony i början av 90-talet. I samma veva började han att samarbeta med Andreas Johnson och de två skapade superhiten ”Glorious” som härjade på de internationella listorna 1999. Sedan dess har de två figurerat en hel del i Melodifestivalen tillsammans med låtar som ”Sing for me” och ”A little bit of love”.

Fortfarande har de två killarna sin grund i någon slags indie/britpop, det hördes inte minst i årets Melodifestivalbidrag ”Lovelight” som i stora stycken var ett plagiat av Suedes ”Beautiful Ones”. Och det musikaliska arvet hörs även på resten av Johnsons sjätte album, även om låtarna har fläskats till och produktionen blivit mer radiovänlig sedan de unga indieåren.

Här finns uppenbara kvaliteter som inte går att förneka, snygga melodier och arrangemang som andra schlagerartister varken kommer i närheten av eller har vett att förstå. Samtidigt känns musiken lite för välpolerad och utslätad för att vara verkligt intressant. Johnson vill vara både kommersiell och konstnärlig men hamnar tyvärr i ett ingenmansland däremellan.

 

 

3/5

Trackback
RSS 2.0