Krogkrönika (Nolltretton, april)

Saknas något – gör det själv!

 

Sluta gnäll på det tråkiga kroglivet och gör något åt saken istället. Det är faktiskt inte så svårt att på egen hand boka ett band eller starta en klubb.

 

När människor arrangerar saker de själva skulle vilja gå på brukar det bli bra. Det är så många musikföreningar, nischade klubbar, artistbokare och arrangörer startar. Man tycker det saknas något i utbudet och väljer att ta saken i egna händer.

 

Punken brukar ofta ta åt sig äran för DIY-kulturen (Do It Yourself) och visst har det alltid startats många band, fanzines, musikföreningar, skivbolag och annat under en slags punkig parasoll, både nu och då, men det är inget som är unikt för punken. Det som får folk att dra igång projekt är snarare att man tycker att det saknas något i det befintliga utbudet.

 

Det var därför Linköpings klassiska rockförening Rock d´Amour startades, för att boka band som ingen annan ville boka på 80-talet. Det är därför som synthföreningarna Nuclear Nation och Lakritz anordnar sina synthkvällar sedan många år tillbaka. Och det är därför Franz Jäger har dragit igång sina 25plus-kvällar i Värmekyrkan under våren.

 

Att starta egna arrangemang på krogar och uteställen är inte speciellt svårt. Oavsett om du vill dra igång en hårdrocksbar, en houseklubb eller anordna en konsert med en personlig favoritartist handlar det egentligen bara om att kontakta stället du tänkt dig att arrangera på och berätta om din plan. Krögare överlag är positivt inställda till olika arrangemang så länge man är seriös - och kan visa att det kommer folk.

 

För krögaren är det jättebra. Denne slipper att anstränga sig för att vara kreativ och modern, istället är det någon annan (du) som fångar upp strömningar i tiden, drar dit folket och kanske till och med ser till att stället blir hippt. Och själv får du möjligheten att skapa exakt det du och dina kompisar saknar i det lokala nöjeslivet. Alla blir således vinnare.

 

Det finns en visdom som har fastnat i mitt huvud och som blir tydligare för var dag, inte bara inom kroglivet utan överallt inom samhället. Den skulle kunna sammanfattas så här:

– Det är de som egentligen inte bryr sig som klagar. De som bryr sig gör något åt saken.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0