Nytt på DVD (Nolltretton, maj)

Mission: Impossible – Ghost Protocol

 

Nej, det finns inga omöjliga uppdrag för Ethan Hunt (Tom Cruise) och hans superagentgäng, bara de som gör lite mer ont än andra. Helt lätt är det dock inte att först rymma från ett fängelse, för att sedan stjäla hemliga ryska militärhandlingar inifrån Kreml, därefter arrangera ett simultan-fejkmöte med terrorister och slutligen rädda jorden från kärnvapenkrig. Det är knivigt, men det går.

Den fjärde ”Mission: Impossible”-filmen kan faktiskt vara den bästa i serien. Här finns en mängd uppfinningsrika tekniska utrustningar, action i absolut toppklass och dessutom en stor dos humor. Coola scener staplas på varandra och allra bäst är sekvensen när Cruise tvingas klättra på fasaden på 800-metersskrapan Burj Dubai. Det är redan en klassiker, som bör undvikas av personer med anlag för svindel.

Filmens skurk är Michael Nyqvist som visserligen pratar svenska men i övrigt inte gör något större väsen av sig. Man kan invända mot hans luddiga motiv (att spränga jorden för att mänskligheten ska kunna utvecklas…?) men då kan man lika gärna ifrågasätta hela filmen med sina stunts och sin framtidsteknik. Om man istället väljer att svepas med är detta en riktigt vass actionrulle, faktiskt den bästa jag sett på länge.

 

4/5

Trackback
RSS 2.0