Nytt på DVD (Nolltretton, mars)

Argo

Ben Affleck håller verkligen på att få en andra karriär. Från att ha varit hånad i filmer som ”Gigli”, ”Daredevil” och ”Pearl Harbor” har han de senaste åren börjat hyllas för filmerna ”Gone baby gone” och ”The Town” som han också regisserat. Även ”Argo” har han regisserat samt spelar huvudrollen i, och även denna är riktigt bra.
Det är en thriller som lyckas bygga upp en intensiv spänning trots att det varken förekommer slagsmål, biljakter eller (nästan ingen) skottlossning. Istället får vi följa några amerikanska ambassadtjänstemän som blir fast i Iran under revolutionen 1979. Afflecks jobb är att smuggla ut dem ur landet och det sker genom att CIA fejkar en filminspelning. Inte så glamoröst, men så bygger filmen också på en verklig händelse. Och just realismen, den nedtonade spänningen, fångandet av tidsandan och den lågenergiska tonen är det som är filmens styrka.
Det finns även en skön humor som gör att filmen inte blir så tung som den hade kunnat bli. Affleck i sitt 70-talsskägg och långa hår, samt övriga skådisar i ensemblen känns trovärdiga och som helhet är det en gedigen thriller, som kanske inte får mig att trilla av stolen men som uppvisar ett strålande hantverk.


3/5
---------------------------------------------------------------
Killing them softly

Två killar rånar en illegal spelklubb. Precis som de räknat med blir spelklubbsägaren (Ray Liotta) misstänkt eftersom han gjort samma sak själv tidigare, men denna gång är han faktiskt oskyldig. Även om stans gangsters kanske tror honom nöjer de sig inte med svaret. Någon måste ställas till svars och man kallar in en tuffing (Brad Pitt) som får i uppdrag att rensa upp i härvan.
”Killing them softly” är en film lite i samma stil som exempelvis ”Snatch” och ”Lock, stock and two smoking barrels”, men betydligt pratigare och inte lika actionfylld. Inte lika charmig och rolig heller, för den delen. Regissör Andrew Dominik visar klipp med Obama och finanskrisen, men jag fattar inte riktigt kopplingen till filmens handling, om det nu finns någon sådan koppling.
Lite putsande på detaljer hade gjort filmen gott. Här finns en antydan till bra manus och många bra skådisar i rollerna, men det känns som om man ansträngt sig lite för mycket för att försöka skapa en kultfilm.

3/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0