Krogkrönika (Nolltretton, juni)

Fest & sånt / Permalink / 0
Dags att uppgradera sunkkrogen

Det finns en charm i sunkkrogarna. Men måste de vara så…sunkiga? Med ganska enkla medel skulle många av dessa ställen kunna elevera från de skabbiga råtthål de ofta är till mysiga kvarterskrogar.

Jag är ingen större anhängare av ”fine dining”. Jag gillar bra råvaror, god kokkonst och kunnig personal, men det finns också en skitnödighet inbyggd i konceptet. För mig är vita dukar, obegripliga menyer och överdrivet uppklädd personal tvärtom avskräckande. Ett krogbesök ska vara mysigt, inbjudande och varmt. Man ska kunna glida in, äta gott i en avslappnad miljö och ingen ska titta snett om man råkar bli halvpackad eller fyrar av ett gapflabb. Det är ju för guds skull just därför man går på krogen.
I andra änden av skalan har vi sunkkrogarna. Där ställer man å andra sidan ofta inga som helst krav på gästerna – eller för den delen personalen, maten, leverantörerna eller nåt annat. Det är givetvis inte heller bra. Sunkkrogar har den fördelen att vem som helst är välkommen och man kan i princip bete sig hur som helst. Det är tillåtet att ha roligt och man behöver inte förställa sig. Dessutom brukar de vara billiga.
Sunkkrogarna är lätta att känna igen. Ofta ligger de i förorterna. Andra typiska kännetecken är Jack Vegas-maskiner, tv-skärmar, glasskiva över duken, träpanel, plastblommor, felstavade menyer, klipp- ut-kuponger, ”stammisar” och stor stark för max 1 kr /centiliter.
Sunkkrogarna drivs ofta av personer med begränsad erfarenhet av restaurangbranschen som saknar ett genuint intresse för mat. Det är synd att dessa ställen inte anstränger sig mer. Med väldigt enkla medel skulle de kunna ta klivet upp till mysiga kvarterskrogar. Utan att tappa charmen, utan att skrämma bort stammisarna och utan att för den skull bli finkrogar.
Några tips:
Anställ personal som bryr sig och är intresserade av matlagning. Inte brorsan (som visserligen är hyfsad på att sköta grillen på sommaren men som inte kan skilja mellan bearnaise och café de paris). Satsa på en vettig meny. Man behöver inte servera plankstek, rödspätta och lövbit, det finns faktiskt andra rätter. Börja med att göra egna hamburgare, istället för att köpa frysta storpack. Städa toan varje dag. Gör rent ölslangarna för att slippa margarinsmaken på ölen. Undvik illgröna eller knallorangea skyltar. Torka borden. Måla om, slipa golven och byt gardiner ibland. Dölj Jack Vegas-maskinerna så mycket det går. Stava rätt på menyerna. Gör studiebesök hos andra krogar.
Med andra ord: gör så att vanligt folk vill gå dit. Folk älskar kvarterskrogar, så länge de inte bara serverar hämtpizza eller är rena fyllehak.
Till top