Krogkrönika (Nolltretton, januari)

Fest & sånt / Permalink / 0
Hyfs på krogen

Hur ska man egentligen uppföra sig på krogen? Det ger bloggen Restauranghyfs många bra och roliga tips om.

Regel nummer 1 lyder: ”När du kommer en på en restaurang där man inte beställer mat i en lucka så gå bara inte och sätt dig vid ett bord”. Den skrevs i augusti 2011 och sedan dess har listan på restauranghyfs.blogg.se fyllts på med en lång lista med regler som behandlar allt från bordsbokning och dricks till hundar, barn och vinlistor.

Bloggen skrivs av en person inom restaurangbranschen som beskriver sig så här:
”Jag älskar gäster, det är ju därför jag jobbar inom restaurang. Jag hjälper er mer än gärna med vad ni nu önskar för konstigheter. Jag tar skiten i köket när ni ger mig kinabeställningar som resulterar i kinabongar. Jag låter er ändra er hur många gånger ni vill. Jag ler fast jag vill örfila er. Jag suckar inte när ni är omöjliga. Jag skulle aldrig spotta i er mat. Men jag knyter näven i förklädet, och sen bloggar jag. För ni - kära gäster, är ju helt jävla omöjliga. Den här bloggen läses med fördel från början, så blir det en bättre restaurangvärld för alla”.

Restauranghyfs bjuder på både underhållande och upplysande läsning om hur man bör och inte bör bete sig på krogen. Då och då hajjar man kanske till över något man inte reflekterat över, men de flesta reglerna är självklarheter som handlar om vanligt folkvett som att visa hänsyn och inte ta sig friheter som gäst.

Regel nummer 11 lyder exempelvis: ”Om ni väljer att ta med er era härjiga, trötta och skrikiga ungar på restaurang kan ni väl åtminstone bemöda er med att säga till dem när de river stället? Uppmuntra dem inte genom att göra roliga miner och säga att de är söta när de leker kull under mina andra gästers bord. Det är bara ni i hela världen som tycker att det är fint. Visst, barn är bara barn, men det är ju därför McDonalds finns”.

Några andra exempel:
Regel nummer 23: ”Jag heter inte ’hallå’”.
Regel nummer 41: ”Snyt dig inte i linneservetten”.
Regel nummer 76: ”Det är kul att folk börjat bry sig om naturen och efterfrågar lokala råvaror, men låt oss nu inte överdriva. Det blir lite fel när du går fullkomligt bananas över att ramslöken är fraktad hela långa vägen från Gotland - samtidigt som du inte ens reflekterar över att vinet du häller i dig är från Toscana”.

Läs mer på: restauranghyfs.blogg.se
Till top