Nytt på DVD (Nolltretton, februari)

Palme

Ska det göras dokumentärfilm om någon svensk politiker är det såklart Olof Palme. Underbarn, omstridd, intellektuell, radikal, med ett internationellt renommé och slutligen tragiskt mördad 1986. Personliga semesterfilmer vävs samman med tv-inslag och berättar hela historien från den borgerliga uppväxten till posten som partiledare, statsminister och världspolitiker och slutligen den ödesdigra natten på Sveavägen i Stockholm. Och det finns mycket att berätta och denna film gör det på ett bra sätt, men det känns ändå som att man bara skrapar på ytan. Det finns så mycket som man vill fördjupa sig i och veta mer om. Därför känns den längre, tredelade tv-serien ännu intressantare.
Det finns flera scener som känns i bröstet, som exempelvis inledningen där Palme får frågan i ett engelskt tv-program om vad han tror blir hans eget eftermäle, eller det klassiska jultalet 1972. Men allra starkast är avslutningen där Anna Lindh lägger en ros på Palmes grav och säger: ”Man kan döda människor, men man kan inte döda idéer.” Det är en scen, som med facit i hand, bränner till något enormt och stannar kvar länge.

4/5
------------------------------------------------------------------------
Sammys äventyr 2

Ettan kom 2009 och handlade om sköldpaddan Sammy som var på äventyr ute i havet. Nu är tvåan här och åren har gått. Sammy och Ray har blivit gamla och filmen börjar med att de får barnbarnen Ricky och Ella. Några tjuvjägare dyker upp och tillfångatar morföräldrarna som hamnar som attraktioner i en nöjespark i Dubai. Tillsammans med andra tillfångatagna vattendjur börjar de skissa på flyktplanerna medan Ricky och Ella är på väg dit för att försöka rädda dem.
Det känns som att filmen riktar sig till de något yngre barnen. Det är långsamt berättartempo och ganska händelsefattigt, större delen av de 90 minuterna handlar om att sköldpaddorna planerar sin flykt. Det är oengagerande och det känns som att både manus och animeringar är gjorda lite med vänsterhanden. Ställer man denna film bland andra animerade filmer är det en klar bagatell, en rulle man snabbt glömmer. De svenska rösterna görs av bland annat Allan Svensson, Tommy Nilsson och Sean Banan, men är både larviga och dåliga. Dessutom blir jag skraj av de äckliga sköldpaddsansiktena.

2/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0