Nytt på DVD (Nolltretton, april)

Rust and bone
Fransk film där Matthias Schoenaerts spelar Ali, en ensamstående pappa med en femårig son. Utan arbete eller hem flyttar han in hos sin syster och börjar jobba som krogvakt. En kväll hjälper han Stephanie (Marion Cotillard) hem. Några månader senare hör hon av sig igen efter att ha varit med om en hemsk olycka. Trots att Ali inte är den muntraste typen lyckas han ge henne tillbaka livsglädjen. Själv är han också ganska vilsen och vet inte riktigt vad han vill med sitt jobb eller sina relationer. Plötsligt livnär han sig på gatuslagsmål och är även inblandad i saker som senare ska få tråkiga återverkningar.
Men främst är detta en kärleksfilm. En ganska oromantisk sådan, eller snarare realistisk. För i verkligheten är ju kärleken snårig, komplicerad, ful och långtifrån självklar. Med sin ton och sin naturliga följsamhet lyckas filmen gripa tag ordentligt, och tekniken för att få Stephanie handikappad är otroligt välgjord.
Båda huvudrollsinnehavarna är strålande och lyfter en halvdan historia till att bli riktigt bra. Dock är den halvtimmen för lång och slutet är inte helt lyckat. Vissa turer kunde ha skippats och annat kunde ha lyfts fram mer, men som helhet en smutsigt vacker film med en äkta känsla.

4/5
-------------------------------------------------------
The Imposter

Den 13-årige killen Nicolas försvinner plötsligt en dag från sitt hem i Texas. Några år senare hittas han av polisen i Spanien, tystlåten och inbunden. Han verkar ha varit med om något fruktansvärt under de försvunna åren. Mycket tyder på att han blivit bortförd av en internationell liga som torterat och utnyttjat honom sexuellt.
Familjen åker och hämtar honom och saker och ting börjar återgå till det normala. Men bit för bit uppdagas det att det inte är Nicolas som återvänt, utan en bedragare som antagit hans identitet.
Det är en osannolik och mycket märklig dokumentär som Bart Layton debuterar med. Hur kan mamman tro att en betydligt äldre fransman, med helt annat utseende, är hennes egen son? Vad är det för mörka hemligheter som familjen uppenbart döljer? Vad hände med den riktiga Nicolas? Fler och fler besynnerliga detaljer avslöjas om både familjen och den falske sonen, och man inser att verkligheten här med råge har överträffat dikten.

3/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0