Krogkrönika (Nolltretton, mars)

Fest & sånt / Permalink / 0
Fortfarande finns tröskeln till krogen kvar

För vissa människor är kebabbaren runt hörnet det närmaste de kommer ett restaurangbesök. Hur kommer det sig att vissa aldrig vill eller vågar gå på krogen?

Uteserveringarna blir bara fler för varje sommar. Utskänkningstillstånden ökar och bredden på restauranger tilltar ständigt i vårt land. Det finns en mängd sätt att gå ut och äta: lunch, after work, pizza och öl, fine dining och så vidare. Varje småstad i landet kan numera erbjuda maträtter från världens alla hörn. Ändå finns det fortfarande många människor som aldrig sätter sin fot på krogen. Varför?

Vissa går bara ut när de blir bjudna på julfest av jobbet, och somliga knappt ens då. För många är det otänkbart att gå ut och äta på lokal, särskilt om det är en veckodag. Det finns någon slags mental spärr som gör deras syn på sig själva och omgivningen inskränkt och begränsad. Jag har människor i min närhet som upplever tröskeln till krogen som oöverstiglig. Det finns helt enkelt inte i deras världsbild, de vågar knappt tänka tanken att man faktiskt som "vanlig medborgare" kan gå ut på restaurang och äta. Och man behöver inte ens någon anledning. Det går att ta en öl och en biffstek med lök en vanlig tisdag bara för att man är sugen på det. Herregud, tanken svindlar...

Visst, det kan bli ett besök på McDonalds om de är hungriga och går på stan. Och under en semesterresa till Medelhavet kan de äta ute varje kväll, men de skulle aldrig kunna tänka sig att göra det här hemma mer än någon enstaka gång om året. Då klär de upp sig, slår på stort och får en jättetrevlig kväll, varpå de säger de klassiska orden ”Det här borde vi göra oftare”.
Men gör det då! Vad är det som hindrar er?

Det kan knappast handla om pengarna. För det behöver inte vara särskilt dyrt att äta ute. Särskilt inte när man ser vilka pengar som ofta läggs på dålig snabbmat. Det måste bero på att det fortfarande finns osynliga trösklar för många. Folk är rädda för att göra bort sig, de saknar traditionen att gå ut, tror att restaurangbesök är för "andra". De kan bo ovanpå en krog i flera år utan att någonsin sätta sin fot där.

Det är dags att ändra på det. Att äta ute ger nya matintryck, man får äta vällagad mat och det är en social upplevelse. Det är roligt att komma ut istället för att bara sitta hemma och glo. Så ta chansen, era plånböcker kanske blir något tunnare, men man lever definitivt ett rikare liv med restaurangbesök.
Till top