Musikkrönika, januari

Jag vill se en östgötsk supergrupp

Många östgötska artister får inte den uppmärksamhet de förtjänar. Lösningen kan vara en östgötsk supergrupp.

En supergrupp är som bekant ett rockband där medlemmarna redan innan har nått framgång antingen som soloartister eller som medlem i ett band. Det finns en mängd exempel genom musikhistorien: Down, Velvet Revolver, Audioslave, Cream och Crosby, Stills, Nash & Young, för att bara nämna några.

Supergruppernas supergrupp måste nog sägas vara Traveling Wilburys, där Tom Petty, Bob Dylan, Roy Orbinson, Jeff Lynne och George Harrison gick ihop åren 1988-90 och spelade in två hyllade album, märkligt nog namngivna ”Vol. 1” och ”Vol. 3”. I Sverige ville man inte vara sämre utan bandet Grymlings bildades av Mikael Rickfors, Göran Lagerberg, Magnus Lindberg och Pugh Rogefeldt (senare ersatt av Mats Ronander).

Inom svenskt musikliv bildas det hela tiden supergrupper i det mindre formatet, eftersom alla spelar med varandra i olika konstellationer. Här kan exempelvis nämnas Serenades, Brothers of End, Svenska kaputt, Tutankamon och Amason, men även mer kommersiella varianter som Kikki, Bettan & Lotta, Afro-dite och inte minst GES, som är en av få svenska supergrupper som verkligen har gjort skäl för bandet.

Men GES är långtifrån störst. Man glömmer ofta att såväl ABBA som Roxette var supergrupper som bildades av artister som redan hade väletablerade musikkarriärer. Samma sak med Swedish House Mafia. Den kvinnliga motsvarigheten Swedish House Wives som bildades till Melodifestivalen 2013 av Hanna Hedlund, Pernilla Wahlgren och Jenny Silver hade dock inte riktigt samma tyngd…

Nu tycker jag att det är på tiden att några av våra östgötska stjärnor bildar en supergrupp. Det finns flera lokala artister som skulle kunna få ett välbehövligt lyft genom att gå samman med några kollegor. Man skulle exempelvis kunna tänka sig en Bingolottopubliksvariant med Olle Nilsson på piano, Louise Hoffsten på munspel, Lana Brunell på sång, Mats Paulson och Clabbe på gitarr och Jimmy Uller på trummor.

En lite hippare supergrupp skulle kunna bestå av LilErik på rap, Lovisa Negga på beats, Jonna Lee på sång, Snygg-Johan Söderhielm på gitarr och Niels Nielsen på allmänt oväsen. En sådan konstellation skulle förmodligen låta helt förskräckligt, men det vore jäkligt kul att se.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0