Nytt på DVD

Before midnight

Ytterligare nio år har förflutit, både i verkligheten och i filmen, och det har blivit dags för den tredje filmen om paret Jesse och Céline. I ettan träffades de i Wien, i uppföljaren återsågs de i Paris och här i trean är de på semester i grekiska övärlden. Jesse har en 13-årig son och en ilsken ex-fru i Chicago och bor numera i Paris med Céline och deras tvillingtjejer. Livet är inte lika lätt som tidigare, Jesse vill bo närmre sin son, Céline vill byta jobb och det knakar en smula i relationen.
"Before midnight" följer väl traditionen från de två tidigare filmerna. Här finns romantiken och de långa dialogerna, men Richard Linklater har också adderat en välbehövlig ton av vemod. Människor åldras och livet är inte alltid rosenskimrande. Annat som skiljer är att det nu finns ett antal bifigurer (exempelvis barnen) och ett halvt metaperspektiv då författaren Jesse skrivit två romaner i stil med de två tidigare filmerna.
Man anar från början att det denna gång kanske inte kommer att sluta lyckligt, vilket leder fram till en alldeles fantastisk final där Linklater, Hawke och Delpy återigen skapar fullständig magi tillsammans.

4/5
---------------------------------------------------------
Hotell

Det börjar tätt, starkt, intensivt med en förlossning som går fel. Hyllade Simon J Berger och vår nya internationella filmstjärna Alicia Vikander gör bra porträtt av ett par i kris. Det känns realistiskt, äkta och närgånget. Erika (Vikander) börjar i gruppterapi för att bearbeta händelsen, och det är nu det börjar spåra ur. Plötsligt blir filmen en absurd fars, men dessvärre mer obehaglig än roande. Samtidigt försöker den sig på att berätta något, oklart vad, om social skam och psykiska problem. De olika rollfigurerna blir dock aldrig mer än tokroliga karikatyrer som varken fördjupas eller förklaras. Allvaret från inledningen är som bortblåst, liksom Erikas make, och kvar blir bara en dåligt skriven nyårsrevy. Att mixa tre filmer i en skulle kunnat vara ett piggt grepp, men regissör Lisa Langseth faller helt mellan stolarna, och när hon på slutet återvänder till det förväntade slutet på sjukhuset suckar man bara djupt.
Många har hyllat denna film, men för mig handlar det om kejsarens nya kläder. Ser verkligen inte folk att detta är ett fullständigt haveri?

1/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0