Nytt på DVD

Vi är bäst!

Efter några svaga filmer från Lukas Moodysson var det säkert många som börjat räkna bort honom som regissör. Nu har det gått fyra år sedan den internationella floppen med "Mammut" och han är tillbaka och gör det han gör bäst: skildrar svenska ungdomar på ett trovärdigt sätt. Denna gång är året 1982 och vi får följa två 13-åriga tjejer som ska starta ett punkband trots att alla säger att punken är död. Lyckligtvis hittar de Hedvig som faktiskt kan spela gitarr och lär upp dem en smula.
Bitvis är filmen fullkomligt briljant när det gäller tonträff, regi och miljö. Moodysson har förstått att i en film om 13-åringars liv behövs inte stora, överdrivna dramer. Dramat finns i det lilla - i att vara kär i samma kille, att bli kompis med en tjej från en kristen familj, att fånga snöflingor med munnen.
Därför har man överseende med att filmens handling kan verka banal och otydlig. För Moodysson skildrar en period i tre unga tjejers liv och såna saknar ofta riktning och mål. Hur det går för bandet är ganska oviktigt, filmen styrka ligger istället i den höga trovärdigheten man känner när man ser tjafs i en fritidsgård, ett uselt band som repar i replokalen och en person som känner sig utanför på en gruppdejt.

4/5
------------------------------------------------------
Runner runner

Richie (Justin Timberlake) finansierar sitt Princetonliv genom att leda trafik till olika spelsajter. När hans extraknäck hotas gör han ett sista ryck att dubbla sina besparingar men förlorar såklart allt. Han upptäcker dock att förlusten beror på någon typ av fel i systemet och letar upp ägaren till sajten för att påtala detta. För grejen med spel är att det ska vara rättvist, huset har tillräckligt höga marginaler ändå och fusk kan bara göra skada.
Detta leder honom till Costa Rica där spelbossen Ivan Block (Ben Affleck) erbjuder honom en plats i spelorganisationen. Allt verkar tipptopp men snart hopar sig problemen. Alla måste mutas, ingen går att lita på, CIA är efter honom, hans pappa har spelskulder och Block verkar inte vara den hedersknyffel han först framstod som.
Inledningsvis tror man att filmen ska vara en skarp kritik mot nätspel och den ekonomiska brottslighet och personliga tragedier det för med sig, men detta tas aldrig tillvara. "Runner runner" är inte spännande, inte smart, inte originell. Den är faktiskt ingenting. Den är inte ens dålig, bara intetsägande.

2/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0