Going up the country dag 3

Resa / Permalink / 0
Kom till Trondheim på måndagskvällen och började tisdagen med att kolla in stan, särskilt de gamla typiska norska husen med sina små fönster. Norge är ju ett lite märkligt land, det är lite "uncanny valley" över vårt grannland. Dvs den smått otäcka effekt som uppstår i och med att de är nästan precis som oss, fast ändå inte riktigt. "Norge, Norge är ett ruttet land", som Moltas Eriksson sjöng.
Men Trondheim var okej. Bland annat hade de i Kristianstensbakken en slags cykelhiss, där man sätter ena foten på en grej i en skena som gör att man får skjuts uppför den branta backen.
Den backen leder från de gamla trähusen nere i "gamla stan" upp till stadens fästning, som jag också kollade in.
"I was bored in a fjord", som Morrissey sjunger på sin nya platta. Så jag körde utmed kusten till Kristiansund, där man kan åka den berömda Atlanterhavsveien som blivit utsedd till Århundradets byggnadsverk i Norge. Där kan man bland annat åka över den här bron (ovan).
Men även om naturen är fantastisk i Norge är det inte alltid så roligt att köra bil där. Det är mycket berg med slingrande vägar som följd, och man måste åka mycket färja (trevligt förvisso) och genom kilometerlånga tunnlar, ofta avgiftsbelagda. Vägarna är ofta smala och hastighetsbegränsningarna låga (typ 60 km/t). Lägg till det mängder av fartkameror och att man hela tiden hamnar bakom vägsniglar som inte går att köra om.
Denna lilla minisemester avslutades med en körning uppför Trollstigen. Oj oj oj...det var riktigt häftigt! Var där som barn men det var ju ett tag sen...
Vidrigt såklart, men ändå bäst på resan. Inte bara vägen upp, utan hela landskapet, utsikten och även byggnaderna och miljön uppe på toppen var fantastisk. Har ni inte varit där är det bara att åka dit.
Sen bar det hemåt igen. Jag gjorde stopp för natten i Kongsvinger och sen igår kom jag hem till Linkan. Och det är nåt konstigt med det där Norge...så fort jag passerade svenska gränsen var det som att färgfilmen började igen...
Men jag har redan börjat planera nästa Norgeresa. Då får det bli de södra delarna med Stavanger, Bergen och Prediksstolen.
Till top