Gammal skåpmat 8: Faktoider

kultur / Permalink / 4
Myter och Missuppfattningar
- saker du trodde var rätt som egentligen är helt fel

Sluta läs här om du inte vill att hela din världsbild ska raseras. Mycket av det du trodde du visste visar sig nämligen vara helt fel när man tittar lite närmare.

Världen är full av missuppfattningar och myter. Många är så seglivade och allmänt vedertagna att vi inte ens bryr oss om att ifrågasätta dem. Redan i skolan börjar många felaktigheter att spridas, för det vet väl alla att Mount Blanc är Europas högsta berg, att Afrikas sydspets heter Godahoppsudden och att Holland och Nederländerna är samma sak? Det fick vi ju lära oss på geografilektionerna.
Fast nu är det bara det att Europas högsta berg heter Elbrus och ligger i Georgien, Afrikas sydspets heter Cape Agulhas och ligger 20 mil sydost om Godahoppsudden och Holland (som består av en nordlig och sydlig del) är en landsände i södra Nederländerna. Det kan varje kartbok bekräfta.
Inte heller är det sant att tjurar blir arga av rött, att strutsar stoppar huvudet i jorden när de blir rädda eller att ugglor är blinda på dagen. Fråga vilken zoolog som helst.
Det finns hur många felaktigheter som helst i omlopp. Hjärtat sitter INTE på vänster sida av kroppen, utan i mitten. När sorg utlysts ska flaggan inte hissas på halv stång, utan på 2/3-delars höjd av stången. Och eskimåernas igloos byggs INTE av isblock, utan i regel av sten, grästorv, drivved och ben. För att ta tre välkända exempel.
Fenomenet med felaktigheter som betraktas som sanna kallas faktoider och anses ha myntats av Martin Kylhammar som är professor vid Tema kommunikation på Linköpings Universitet. I boken ”Den tidlöse modernisten” från 2004 menar han att vi borde kontrollera källorna bättre och ifrågasätta auktoriteter för att hindra att missuppfattningarna sprids vidare.
För hur kul är det att behöva vänta en halvtimme efter maten när man ska bada för att inte få kramp. Eller sitta inne en kall vinterdag för att man tvättat håret, för går man ut blir man ju förkyld. Båda dessa saker är bara svenska myter, fråga gärna din läkare om du inte tror mig.
Lika fel är det att Magellan genomförde den första världsomseglingen (han dog halvvägs), att Alexander Graham Bell konstruerade den första telefonen, (det gjorde Phillip Reis 15 år tidigare) och att kinesiska muren kan ses från månen.

Andra vanliga missuppfattningar:

Sherlock Holmes använde aldrig yttrycket ”Elementärt, min käre Watson” i någon av Conan Doyles böcker. Däremot i ett antal filmer.

Amerikanska inbördeskriget uppstod inte på grund av slavfrågan. I flera nordstater förekom dessutom slaveri. Det var först två år efter krigets utbrott som Lincoln deklarerade att sydstaternas slavar skulle ges fria.

Varken Humphrey Bogart eller Ingrid Bergman säger ”Play it again, Sam” i filmen Casablanca. Däremot säger båda ”Play it”. Strofen "Play it again, Sam" lär ha myntats av bröderna Marx i deras film "En Natt i Casablanca".

Bananer är ingen frukt som växer på ett träd, utan ett bär som växer på en ört. Hallon är inga bär utan frukter. Tomater är inga grönsaker utan bär.

Under förbudstiden i USA var det INTE förbjudet att förtära, inneha eller köpa alkohol. Däremot var det förbjudet att tillverka, sälja och transportera.

Senapsgas är ingen gas, utan en finfördelad vätska. Och har förövrigt inget med senap att göra.

Det är inte (främst) regnskogarna som förser jorden med syre, utan havets alger.
Regnskogarna konsumerar nästan lika mycket syre som de producerar.

Ät inte glass om du vill svalka dig i värmen. Glass dryper av kalorier, och kalorier är ett mått på värme. Du blir faktiskt varmare av glass.

Saven stiger inte på våren. Däremot rör den sig från trädets mitt ut mot ytan.

Att blixten inte slår ner två gånger på samma plats är fel. Sannolikheten är faktiskt större att den gör det än att den inte gör det eftersom den söker sig till landskapets högsta punkt. Dessutom slår den inte ner, utan upp.

Akropolis är INTE namnet på det berömda templet på klippan ovanför Athen, utan det allmänna namnet på den befästa borghöjden som fanns i grekiska städer under forntiden. Athens akropolis heter Parthenon.

Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion är INTE statligt ägda, utan ägs av en stiftelse. Stiftelsen har dock avtal med staten om vad som får och bör sändas.
#1 - - Mr Shield:

Jag älskar sådana här gamla mytdödare. Har du kvar Correns "topp 20" myter?

#2 - - Tobi:

Topp 20? Nu är jag nog inte riktigt med... Är det nåt jag har skrivit?

#3 - - Edmond:

Gillar din blogg skarpt;) Fylld med kuriosa och intressanta matnyttigheter. Btw, varför har du valt namnet katoy? För tankarna till androgyna thailändare...

#4 - - Tobi:

Precis!

Till top