Nytt på DVD

Film / Permalink / 0
Hundraåringen

Felix Herngrens filmatisering av en av de senaste årens största svenska boksuccéer är en Forrest Gump-liknande historia där Allan Karlsson (Robert Gustafsson) ska fira sin hundraårsdag på ålderdomshemmet, men väljer att istället rymma genom fönstret. Därefter råkar han komma över en väska med 50 miljoner kronor och jagas av ett gäng skurkar, samtidigt som vi i tillbakablickar får ta del av hans händelserika liv där han bland annat träffat Stalin, Reagan och Franco. Saker sprängs och folk dör till höger och vänster i denna absurda och fylleromantiska skröna.
Jag är inte säker på att Robert Gustafsson var det bästa valet till huvudrollen och hans gubbmummel är så dåligt ljudsatt att man knappt hör vad han säger. Det känns också väldigt tröttsamt att rollfigurerna svär i nästan varje mening.
Filmen har absolut en del förtjänster, inte minst i tillbakablickarna och framförallt under första halvan. Stundtals snuddar den vid det episka drama det fanns potential för. Men nutidsscenerna är inget annat en ren och skär buskis och jag hade gärna sett att man gjutit mer liv i de karikatyrartade karaktärerna, inte minst hundraåringen själv som man aldrig får något grepp om, eller blir särskilt charmad av.

2/5
---------------------------------------------------------
Sightseers

Tina är 34 år och bor fortfarande hemma hos sin bittra mamma, som anklagar henne för hunden Poppys död ett år innan. Nu har hon äntligen träffat en kille som hon ska åka på en veckas husvagnssemester med i engelska Yorkshire.
Det blir dock ingen lugn och stilla semester, redan på första stoppet sker en olycka och snart följer flera. Ja, om det nu är olyckor? Killen Chris är på ytan en trevlig snubbe men visar sig bära på mörka sidor, något som även smittar av sig på Tina och snart har deras semestertripp utvecklats till något helt annat.
Denna småabsurda komedi visar upp ett grådaskigt England och två lika grådaskiga liv. Chris och Tina trivs när de får ha vild sex i husvagnen och hämnas på människor de stör sig på, men filmen känns ganska poänglös. Rollfigurerna väcker ingen sympati, det verkar inte finnas något budskap och filmen är varken särskilt rolig eller intressant. En småcharmig, men väldigt lättglömd bagatell är vad som serveras.

2/5
Till top