På skiva: Stefan Sundström

På skiva / Permalink / 0
Stefan Sundström
"Nu var det 2014"
Rötjut/United Stage

Stefan Sundström har onekligen bra tajming när han låter albumtiteln parafrasera Eyvind Johnsons roman "Nu var det 1914". I boken har första världskriget precis börjat och arbetarnas omänskliga arbetsvillkor sätts under lupp, vilket passar Sundström bra eftersom han vigt större delen av sin karriär åt att kritisera världsordningen och det kapitalistiska systemet.
Denna gång samarbetar han med Franska Trion, vilket ger ett rejält lyft åt musiken. Jag tror faktiskt aldrig att jag har hört Sundström med ett skönare kompband än på denna femtonde skiva. Jag gillar även att Sundström inte bräker fullt så mycket som han brukar, att formuleringskonsten verkar intakt och låten "Malena" ger dessutom rena Bob Dylan-vibbarna. Så det finns onekligen en hel del bra saker här.
Men det finns även en hel del som vi hört förut, i tusen varianter av Sundström själv. Man blir knappast överraskad och det är få låtar som gör något större avtryck. "Resa med lätt bagage" med sin folkton avslutar dock plattan på ett fint sätt.

3/5
Till top