Musikkrönika, september

Absolute noll utveckling

Tiden går, Absolute Music består. Konceptet må kännas daterat och omodernt, men nu finns skiva nummer 76 ute till försäljning.

Jag satt en dag och kollade runt på nätet efter aktuella skivsläpp när jag plötsligt fick se att "Absolute Music 76" precis släppts. Jag hajade till och tänkte: "släppts det fortfarande Absolute-skivor?". Och det gör det verkligen. De inte bara släpps, de köps också.

På Sveriges officiella topplista redovisas inte samlingar, men när jag kollar försäljningslistan på landets största nätskivbutik vimlar det av Absolute-samlingar. I skrivande stund platsar följande skivor på hundrabästalistan: Absolute Summer Hits 2014, Absolute Kidz 36, Absolute Music 75, Absolute Running 2014, Absolute Music - Hits for kids summer party 2014, Absolute Dance Summer 2014, Absolute Music - Rix FM 2014 och Absolute Semester.

Oavsett vad man tycker om Absoluteserien måste man ge EVA Records (som ägs gemensamt av de stora skivbolagsjättarna) en eloge för deras förmåga att kunna mjölka ur varenda droppe ur konceptet. Ingen genre eller företeelse är för liten för att inte få en egen skiva. Tittar man i bolagets backkatalog hittar man titlar som Absolute Relaxed, Absolute Oriental, Absolute Woman, Absolute Unforgettable och Absolute Charter. Mest känd är förmodligen Absolute Christmas, som är den mest sålda samlingen i Sverige genom tiderna med 900 000 exemplar.

Den första Absolute Music-skivan släpptes lagom till julen 1986 och jag var en av dem som fick den i julklapp. Den innehöll låtar som "Notorious" med Duran Duran, "To be a lover" med Billy Idol, "Suburbia" med Pet Shop Boys, "(I just) Died in your arms" med Cutting Crew och "Thorn in my side" med Eurythmics. Sedan dess har det kommit nya Absolute Music-skivor två, tre gånger om året samt en ofantlig mängd temasamlingar, som exempelvis Absolute Dance- och Absolute Kidz-serierna.

Inget har egentligen förändrats sedan starten för 28 år sedan, inte ens stilen på omslagen. Absolute Music 76 samlar precis som föregångarna samtidens aktuella hits. På nummer 1 hette de Roxette, Ultravox och Ratata, på nummer 76 heter de Ed Sheeran, Nicki Minaj och Pharrell Williams. Visst, Absoluteskivorna finns som download, på Spotify och som app, men i grund och botten ger man fingret åt trendanalytiker och kreddpajsare och kör på med det koncept som funkat sedan LP-skivans glansdagar. Och detta i en tid när hela skivindustrin varit i djup kris. Jag måste erkänna att det är ganska imponerande.

Så tror jag att EVA Records fortfarande kommer att ge ut samlingsskivor om ytterligare 28 år? Absolute!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0