Krogkrönika (Nolltretton, mars)

Välj lokala specialiteter

Så mycket att välja på på menyn, vad ska man ta? Inga problem. Satsa på den lokala specialiteten så har du störst chans att bli nöjd.

Det är ju så billigt att gå ut och äta här i Thailand, nu ska vi kosta på oss alla de där rätterna vi inte har råd med hemma: pepparstek, tournedos, T-bone steak….
Så tänker många under semestern, men tänk igen är mitt råd. Även om maten måhända är billig är det ofta ändå inte värt det. Man ska istället satsa på den lokala matkulturen, i alla lägen.

På senare år har ord som "närodlat" och "lokalproducerat" blivit försäljningsargument som går hem hos restauranggäster, men kanske främst på grund av moraliska eller miljömässiga skäl. Men det är också helt rätt att satsa lokalt när det gäller själva smakupplevelsen, både när det gäller råvaran och rätten som helhet. Det låter självklart men är något vi ofta glömmer bort.

Att skaldjur smakar bäst vid kusten beror inte bara på att de slipper fraktas utan att det även finns en nedärvd kunskap och tradition där hur de ska tillagas. I Asien har man ätit risrätter i tusentals år, i en mängd olika varianter. Rimligtvis besitter de en grundmurad och gedigen kunskap om hur riset ska tillagas för att smaka bäst. Samma sak med Tyskland och deras korvar, USA och deras hamburgare, England och deras yorkshirepudding, Australien och deras lamm, Indien och deras grytor och Japan och deras sushi. Därför ska du inte välja pepparsteken nästa gång du är i Thailand utan Kaeng Kai.

Precis som utländska turister i Sverige inte ska äta vårrullar utan dillkött, kalops och ärtsoppa. Vi är nämligen bäst på det och vet exakt hur det ska smaka för att vara perfekt tillagat. Vi har det i vårt DNA efter att har varit uppvuxna med maten i hemmet, hos dagmamman, i skolan och i lunchmatsalen på jobbet.
Och när det kommer besök hit till Östergötland så behöver vi inte ta med dem ut på någon flådig restaurang för att mata dem med kött- eller fiskrätter de kan äta varsomhelst på jordklotet. Bjud dem istället på raggmunk med fläsk, det är vår landskapsrätt och något som vi östgötar är bäst i världen på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0