Nytt på DVD

Gentlemen

Jag läste Klas Östergrens klassiska roman 15 år efter att den kom ut och fängslades som så många andra, före och efter mig, av historien om den unge författaren som ska skriva en ny version av Strindbergs "Röda rummet", men istället flyttar in hos de två karismatiska bröderna Leo och Henry Morgan och dras in i en historia med storslagna planer, krossade hjärtan, missbruk, underjordiska tunnlar, udda figurer och skumraskaffärer.
Regissör Mikael Marcimain, som tidigare rört sig i liknande trakter med "Call girl" och "Upp till kamp" skapar ett episkt drama som väl förvaltar bokens magiska dragningskraft.
Det är väldigt lätt att förtjusas av de snygga miljöerna, den tidstypiska stämningen och hela inramningen av berättelsen. Som hantverk betraktat är "Gentlemen" genuin och felfri. Fotot är snyggt, skådespelarna levererar, musiken används elegant och det är som helhet en värdig filmatisering av Östergrens roman. Det kan bli lite rörigt med alla figurer och sidospår som dyker upp, men det var även boken. Så egentligen borde allting vara frid och fröjd, men det känns som att något saknas. Det bränner aldrig till. En sådan här storslagen berättelse borde ta andan ur sin publik, men när eftertexterna rullar känns det knappt som att filmen riktigt börjat. Förhoppningsvis rättas det till i den längre tv-versionen.

3/5
--------------------------------------------------
Nightcrawler

Jake Gyllenhaal spelar en småfifflare i Los Angeles som lever på att sälja koppartråd och brunnslock till mindre nogräknade skrotfirmor. Snart dras han dock in i en ny karriär som frilansande nyhetsjägare som lyssnar på polisradion och åker runt och filmar olyckor och brottsplatser och säljer sedan materialet till en tv-kanal som behöver få upp tittarsiffrorna.
I takt med att han förlorar mer och mer av sin moraliska kompass accelererar även hans psykopatdrag. Snart finns det inga gränser han inte är villig att kliva över. Visst kan man arrangera om olycksplatser en smula för att få bättre bilder och visst kan man strunta i att anmäla brott för att få en riktigt bra uppföljande story, och samtidigt tjäna sig en rejäl hacka.
Till en början småsuckar jag över det som verkar bli en ganska lättviktig film med slö och slentrianmässig mediekritik, men "Nightcrawler" stegras sakta men säkert och växer till en mörk och ruggig thriller där man till slut sitter på helspänn. Sista halvtimmen är så tät att det är svårt att få luft.
Det hade gått att ha mer udd i kritiken av blodtörstiga nyhetsmedier, men det effektiva berättandet, närvarokänslan och Gyllenhaals iskalle galning är av toppklass.

4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0