Östergötlands största rockstjärnor 2014

kultur / Permalink / 0
Östergötlands hetaste rockstjärnor 2014

Vem var egentligen länets hetaste rockstjärna under 2014? För att platsa måste man inte bara vara född, uppvuxen eller bo i Östergötland, utan det är många faktorer som spelar in.
Bra kvalitet på musiken är viktigt men än mer avgörande är att man är aktuell, gamla meriter kommer man inte långt på. Som uttrycket lyder: man är aldrig hetare än sin senaste singel.
En faktor som dessutom kan lyfta en inte fullt så känd artist flera placeringar är om personen har extraordinär "star quality". Utan stjärnglans blir man aldrig någon riktig rockstjärna.

1. Papa Emeritus II, Ghost
När vi senast gjorde en sån här lista 2011 toppades den av Ghosts ursprungliga sångare Papa Emeritus. När Linköpingsbandet spelade på Cupolen i hemstaden den 15 december 2012 ersattes dock originalsångaren av den nya påven och efter det har bandets karriär tagit ytterligare fart.
Idag är Ghost ett världsband som spelar på de största scenerna på de största festivalerna. Under de 18 månader som gått sedan släppet av senaste albumet "Infesstisumam" har bandet gjort 194 spelningar i 34 länder. Nu väntar vi på nya plattan som väntas komma under 2015.

2. Markus Krunegård
Prinsen av Peking har lyckats med bedriften att charma både tonårstjejer, deras mammor, popkillar och musikkritiker på samma gång. Hans senaste album "Rastlöst blod" som kom i somras fick strålande kritik och är en av årets bästa skivor. Under hösten är han ute på en stor turné. Eller segertåg är kanske ett bättre ord.

3. Lars Winnerbäck
Under snart 20 år har Linköpingssonen kontinuerligt släppt skivor som blivit lite bättre för varje gång. Det har gjort att han nu tillhör landets största artister. Googlar man "folkkär" kommer det numera upp en bild på Winnerbäck överst. Förra året kom skivan "Hosianna" som befäste hans ställning ytterligare. I somras var han ute på en stor tältturné och under hösten har det blivit en konsertsväng till Norge.

4. Patrik Jensen
The Haunted har stuvat om lite i sättningen under det senaste året, men Linköpingsrockern och bandkaptenen Patrik Jensen fortsätter att styra skutan med stadig hand. I augusti släpptes nya plattan "Exit wounds" som visade att thrashkungarna fortfarande är att räkna med. När detta skrivs är bandet på väg till ännu ett gig i Japan, så det verkar som att The Haunted är tillbaka i gammal god form.

5. Plura
Ingen hade varit förvånad om Eldkvarnsångaren hade börjat trappa ner i takt med stigande ålder, men istället har Plura gjort tvärtom. De senaste åren har han bloggat, varit sommarpratare, gett ut kokböcker, deltagit i "Så mycket bättre" och gjort succé med tv-programmet "Pluras kök". Dessutom har Eldkvarn spelat in några av sina bästa skivor och turnerat som vanligt. Vid 63 års ålder är Norrköpingsgrabben mer populär än någonsin.
6. Morgan Håkansson
I 25 år har Evil Mogge hyllat Satan och spelat dödsmetal med sitt band Marduk. Norrköpingsrockaren verkar bara bli mer ondskefull för varje år och framöver gäller det för oroliga personer att låsa in sina barn och fylla på förrådet av vigvatten, för i början av nästa år kommer en ny platta från Marduk som följs upp av en turné till Australien och Japan.

7. Martin Axenrot
Opeth är ett av de stora svenska hårdrockbanden och bakom trummorna hittar vi Linköpingskillen Martin Axenrot, som även bankar skinn i Bloodbath och Witchery. Med nya plattan "Pale Communion" i bagaget är nu Axe och resten av proggmetalgrabbarna ute på en stor världsturné.

8. Louise Hoffsten
Linköpingssångerskan behåller greppet om landets bluespublik och i våras kom senaste plattan "Bringing out the Elvis" där hon tolkade olika, mindre kända, Elvis-låtar. Louise är rutinerad och vet hur man hanterar ett munspel och får musiken att svänga.

9. Lisa Lystam
Louise får se upp, för landet håller på att få en ny bluesdrottning och hon kommer från Mjölby. Kollar man Lisas späckade spelschema verkar hon vara den hårdast arbetande kvinnan i showbiz, med gig var och varannan dag, både i Sverige och utomlands. Bli inte förvånad om hon passerat Hoffsten på nästa sån här lista.

10. Roberth Karlsson/ Lars Palmqvist
Ambitionerna är det inget fel på. Scar Symmetrys ny platta "The singularity (phase I – neohumanity)" är en temaskiva om artificiell intelligens, och dessutom den första i en svit på tre album. Vid micken hos proggmetalbandet hittar vi två Finspångskillar som delar på sysslan, Roberth som growlar och Lars som står för den vanliga sången.

11. Anders Landelius
Anders är inte bara känd som Linköpings blueskung Slidin´ Slim, han utgör även ena halvan av hysteriskt hyllade duon Dead Soul, där Niels Nielsen utgör den andra halvan. Fjolårets debutplatta fick alla fans av mörk undergångsrock att jubla och i år har bandet följt upp den med en liveplatta.

12. Hanna Antonsson
För att vara ett Linköpingsband har The Majority Says gjort förvånansvärt få spelningar på östgötaslätten. Istället har de lagt energin utomlands och framförallt i Tyskland. Under hösten kunde dock hemmapubliken njuta av sångerskan Hanna och hennes poppiga bandkillar när de var förband åt James Blunt i SAAB Arena.

13. Martin Wrigsjö
Linköpingskillen har dels skrämt slag på publiken med sitt skräckpunkband Zombiesuckers, men han lirar även bas i hardcorebandet Misconduct som under det senaste året har rockat fett runtomkring ute i Europa.

14. Martin "KK" Karlsson
Får du frågan hur en riktig rockstjärna ska se ut är det bara att peka på gitarristen "KK" i Vadstenabandet Close Quarters. Han har hela kittet: bandana, kajal, trasiga jeans och en tuff skinnjacka. I somras släppte bandet sin nya EP och under hösten har de turnerat ihop med The Quireboys, dessutom har de släppt en skandalvideo med Glenn Hysén!

15. Evelina Eliasson
Visst, Norrköpingsbandet Haunted by Destiny har sköna låtar och vet hur man fläskar på, men det är ändå sångerskan Evelina som gör att bandet får ett extra lyft. Att ro hem "Svensktoppen nästa" var bara första steget, nu är bandet aktuellt med ny singel och video och sen finns inga gränser för denna metalkvintett.

16. Alexander Bard
Nu för tiden syns Motalasonen Alexander Bard mest i "Idol"-juryn, när han inte är ute och föreläser vill säga. Men helt har han inte släppt Army of Lovers och hans band Gravitonas är fortsatt aktiva. Och när det gäller rockstjärne-meritlista är det få som slår den skäggige kortbyxebäraren på fingrarna.

17. Johan Söderhielm
Finns det något band i Norrköping som "Snygg-Johan" inte spelar i? Nifters har han lirat med i 15 år, han spelar gitarr i Haunted by Destiny och inte minst åker han världen runt och lirar surfpop med Sonic Surf City. De sistnämnda siktar förresten på att släppa en ny skiva nästa år.

18. Jonna Lee
Efter att ha fått några hits under eget namn bytte Fågelstatjejen Jonna Lee riktning för några år sedan och startade det mystiska multimediaprojektet iamamiwhoami som både nått internationell framgång och fått en Grammis som Årets innovatör 2011. Nu är hon och Motalakillen Claes Björklund aktuell med tredje plattan "blue".

19. Sebastian Roos
Nyligen släppte Norrköpingsbandet Miss Behaviour sitt nya album "Double agent", som genomgående fått bra recensioner. Sången sköts av Sebastian Roos som är en mångsysslare inom Norrköpings musikliv. Men nu får det räcka med Englandsturnéer, vi vill ha ett gig på hemmaplan!

20. Pär Palm
Efter att ha metalmanglat i Los Sin Nombre blev suget efter öldoftande keltrock för stort. Numera hittar vi Linköpingskillen som frontfigur i armkroksröjarbandet Captain Jack´s Army som ägnat hösten åt att lära tyskarna hur man får fart på konsertpubliken.

Hedersomnämnande:
Morgan C Hellman, Trailerpark Idlers
Helmut Jederknüller

Jumbopris:
Den Svenska Björnstammen-killarna må ha enorma framgångar, men de utgör knappast sinnebilden för hur vi brukar uppfatta rockstjärnor.

10 Bubblare:
*Benjamin "Individen" Stolt
*Järnet
*Brandon Walsh
*Alex Lachan (Saturday´s Heroes)
*Hugo Kalm
*Thomas Sabbathi (Year of the goat)
*Anton Nessvi (Pilotsonen)
*PG Lost
*Sandra Estberg (Martinez)
*Peter Aspegren (The MANICS)
Till top