Musikkrönika, februari

Musiken slutar aldrig att vara farlig

Intet nytt under solen. Allting upprepar sig. Tyskland är världsmästare i fotboll, ryssen kommer och rockmusiken är farlig.

Det finns ett gammalt klassiskt citat där Sokrates (469 -399 f.kr) beskriver ungdomen enligt följande: "Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare". Det är visserligen tveksamt om det verkligen var Sokrates som sa det, men i vilket fall är citatet gammalt, vilket visar att vissa saker aldrig ändrar sig.

Precis som att ungdomen alltid beskrivits som ohyfsad har rockmusiken upprört moralister i alla tider. Jazzen ansågs vara syndig, Elvis Presleys rullande höfter klipptes bort i tv-sändningarna och hårdrocken var livsfarlig på alla möjliga sätt, inte minst för att utövarna påstods dyrka Satan. Många minns säkert det gamla tv-klippet när Anders Tegner och Siewert Öholm diskuterade om rockbandet W.A.S.P:s bandnamn skulle utläsas We Are Satans People eller ej. KISS, Black Sabbath och Alice Cooper är några andra artister som beskrivits som omoraliska och farliga.
När Marilyn Manson (som nu är aktuell med nytt album) dök upp på 90-talet var det dags igen. Nämnda Alice Cooper kommenterade sin skräckkollega med orden " Han har ett kvinnonamn och sminkar sig. Så originellt", och visade därmed att allting som sagt går igen.

Rockband kan anses vara farliga av många olika orsaker. Cypress Hill var knarkförespråkare, Rock Bitch slängde ut gyllene kondomer, Sex Pistols var anarkister och Refused var något så farligt som nykterister. Varför moralisterna var rädd för Eminem är mer oklart, han ansågs mest vara farlig sådär rent allmänt. Att Slipknot var livsfarliga rådde det dock ingen tvekan om, det såg man ju på deras otäcka masker. För några år sedan cirkulerade en lista med farliga "gayartister" som en kristen organisation avrådde från. Listan visade sig snabbt vara fejkad, men hade lika gärna kunnat vara sann för i vissa kretsar finns det fortfarande en stor skräck för att aningslösa ungdomar ska lockas över till den hemska gaysidan via musiken.

Oftast går rockbandsskräcken över med tiden. Sweden Rock Festival är en familjefest, Slipknot spelade nyligen på Hovet utan några som helst protester och Ozzy Osbourne fick en egen tv-serie. Men tro inte att de farliga banden försvunnit. Även om de legat i dvala i många år kan de plötsligt väckas till liv, det såg vi bland annat förra året när Drottning Silvia bojkottade Polarprisgalan för att Chuck Berry fick pris och när moderaten Gunnar Axén rasade mot en 35 år gammal låt med Ebba Grön. Dessutom har artister som Kartellen och Dani M orsakat stort rabalder när politiker valt att lägga sig i om de ska få spela eller inte.
Tänk om alla dessa moralister istället lagt kraften på att förbjuda Anna Book, Eric Amarillo, Arne "Rosen" Quick, Dr Bombay och Melissa Horn. Vilken underbar värld det skulle vara.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0