Nytt på DVD

As above, so below

"Indiana Jones" möter "Blair witch project". Ungefär så kan man beskriva denna arkeologiskräckis som huvudsakligen utspelas i trånga gångar under Paris gator. Scarlett Marlowe är en kvinnlig akademiker/äventyrerska som går i sin fars fotspår och försöker hitta "De vises sten" som enligt legenden sägs kunna skapa guld och ge evigt liv. Pappan blev så besatt av sökandet att han till slut hängde sig, och Scarlett verkar inte mer sansad hon.
Spåren leder slutligen till Paris katakomber, en enorm underjordisk labyrint där sex miljoner människor ligger begravda. Där kryps det i trånga passager, letas ledtrådar och börjar hända väldigt märkliga ting. Snart handlar skattjakten istället om att överleva.
Till stora delar är detta en ganska bra skräckis. Den läskiga och klaustrofobiska miljön bidrar till en tät stämning och filmen känns trots allt ganska fräsch i sin uttjatade genre. Dock hade det behövts mer av "Da Vinci-koden"-tänk. De vetenskapliga och historiska aspekterna hastas genom alltför fort och ledtrådarna hinner man som publik inte tänka genom. Vissa av skräckmomenten är riktigt läbbiga medan annat bara känns löjligt. Och kan inte världens filmskapare bara lägga ner "dokumentär"-trenden, här representerat av kamerahjälmar?
Filmens tanke känns rätt, men utförandet kunde ha gjorts bättre.

3/5
---------------------------------------------------
Chef
Bättre förrätt till en god middag än Jon Favreaus matorgie till film är svår att hitta, för här vattnas smaklökarna från första till sista minut. Och just den genuina kärleken till matlagning, råvaror och att ha kul i köket är filmens absoluta styrka. Favreau har inte bara regisserat och skrivit manus utan har även huvudrollen som kocken Carl Casper som inte får leva ut sin kreativitet på restaurangen där han jobbar utan måste följa den daterade och fantasilösa menyn som funkat i alla år. Det utmynnar i en konflikt som får honom att öppna en mobil snabbmatsvagn, vilket även ger honom chansen att komma närmre sin son.
"Chef" är en livfull film som det svänger om, med salsamusik, snygga miljöbilder och kärlek till kokkonstens fröjder. I sina bästa stunder är det ren matporr, men utan pretensiöst snofs. Favreau visar att man kan finna de himmelska smakerna både i en enkel kubanskt macka som i en raffinerad avsmakningsmeny.
Det är en varm och härlig må bra-film, med en fin och trovärdig pappa/son-berättelse som blir rar utan att slå över i sötslisk. Däremot tröttnar man snart på överdoseringen av sociala medier. Det som till en början är ett charmigt inslag, när sonen skaffar ett twitterkonto åt pappan, slår snart över i en påfrestande övertydlighet som borde ha tonats ner.

3/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0