Krogkrönika, augusti

Rock vs kock

Vilket är viktigast för en levande krogkultur - bra rockklubbar eller bra restauranger? Det kvittar, för i Östergötland kan du få båda två.

Linköping måste vara en av landets bästa städer just nu när det handlar om livemusik. Har utbudet av konserter någonsin varit större? Jag tror inte det.
Internationella artister och stora stjärnor håller sig oftast till de tre storstäderna, men i skiktet under är Linköping förmodligen vassast i Sverige, både vad gäller mängd och bredd på artistbokningarna. Vecka ut och vecka in ordnar L´Orient, Palatset och The Crypt/DOOM spelningar. Lägg till det Konserthuset, Nationernas Hus, Skylten, Flamman samt en del andra sporadiska arrangörer och du får ett konsertutbud i toppklass.
Dock är restaurangutbudet relativt torftigt. Krogarna känns likriktade, fantasilösa och håller generellt en ganska medioker klass. Trots att centrum kryllar av restauranger finns det få som erbjuder någon större matupplevelse.

Med Norrköping är det precis tvärtom. Det har de senaste åren varit en av landets mest spännande restaurangstäder. Det öppnar hela tiden nya ställen och de flesta håller en överraskande hög nivå. Stadskärnan vimlar av nischade ställen med bra kvalitet och mysiga miljöer. När det gäller mat är Norrköping numera en av landets främsta städer.
Dessvärre kan man inte säga detsamma när det gäller rockklubbar. Det finns många bra band i staden, men få ställen att spela på. Kulturnatten, Augustifesten och Where´s the music kan erbjuda speltillfällen men det saknas renodlade rockklubbar som helg efter helg fixar livespelningar med lokala och riksetablerade band och artister.

Det finns en märklig paradox inbyggd i de två städernas utbud. Linköping är den gamla akademikerstaden som satsar på plastiga event med tröjor och dekaler, hur kan rocken vara så stark där? Norrköping är den notoriska arbetarstaden, hur kommer det sig att det finns så många högklassiga restauranger där?
Kanske finns svaret just i den motsättningen? Kanske är det just därför som motrörelsen är så stark? Kanske är det just upproret mot det förväntade som driver på utvecklingen? I vilket fall bör vi se till att dra nytta av varandra. Ingen av städerna har var för sig en perfekt krogkultur, men tillsammans får Linköping och Norrköping det bästa av två världar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0