Nytt på DVD: Jag är Ingrid

Jag är Ingrid

I konkurrens med Greta Garbo är Ingrid Bergman den största internationella filmstjärna vi fått fram i Sverige, ändå vet de flesta svenskar förvånansvärt lite om henne. Vi vet att hon var med i klassikern "Casablanca" med Humprey Bogart och att hon är mamma till modellen och skådespelaren Isabella Rossellini. De som kan sin filmhistoria kan säkert även räkna upp filmer som "Gasljus", "Notorious" och möjligtvis någon mer.
Privat verkar hon ha varit en komplex och svårbegriplig person, och något av ett mysterium. Med jämna mellanrum bröt hon upp, lämnade sin familj och flyttade till nya platser där hon startade ett nytt liv. Filmkarriären hade enorma toppar, men också perioder med långa svackor.
I denna dokumentär, som kommer lagom till hennes 100-årsjubileum, skildras alla dessa svängningar på ett närgånget och välgjort sätt. Det är en lite annorlunda och ganska suggestiv dokumentär som till stora delar består av Ingrids egna hobbyfilmer, samt av att Alicia Vikander (vår tids största internationella filmstjärna) läser ur privata brev och dagboksanteckningar. Ändå är det svårt att få riktigt grepp om den stora skådespelerskan. Varför gjorde hon de val hon gjorde? Ingrid Bergman fortsätter helt enkelt att vara ett mysterium.

3/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0