På skiva: Eva Dahlgren

På skiva / Permalink / 0
Eva Dahlgren
Jag sjunger ljuset

Eva Dahlgren är en av våra allra största artister räknat i Grammisstatyetter och Rockbjörnar, och rättmätigt invald i Swedish Music hall of Fame. Men ska man vara ärlig var det ganska länge sedan hon åstadkom något som gav avtryck. Det senaste albumet kom 2007 och storhetstiden ligger ytterligare femton år bakåt. Från mitten av 90-talet har hon varit mer uppmärksammad som gayikon än som musiker. Men nu tycks den blekta blondinen var på väg tillbaka, med medverkan i "Så mycket bättre", Ingrid Bergman-filmen, diverse podcastar och nu alltså en ny skiva.
Dahlgren är dock inte bara en av våra största artister utan även en av våra mest pretentiösa, och bara titeln "Jag sjunger ljuset" ger vinkar om att detta är en ganska rejäl pretto-historia. Och mycket riktigt, det vi får är knappast en artist som gillar att dricka bira och dra fräckisar, det här är musik för kulturskribenter. Fin konst som "säger något". Musik så pampigt uppbyggd att få ifrågasätter om det verkligen finns något bakom den där svulstiga ljudbilden.
Texterna må vara högtravande men musiken är faktiskt väldigt lättlyssnad. Ljus, luftig, drömsk och allmänt behaglig trots vemodet och dysterheten som den genomsyras av. Men jag hör bara stämningar och ljudkulisser, och väldigt få riktiga låtar.

2/5
Till top