Musikkrönika, juni

kultur / Permalink / 0
Dags för nya festivaler

Rockfestivalerna har sett likadana ut sedan 60-talets Monterey, Woodstock och Isle of Wight. Det är hög tid för en rejäl förnyelse och här kommer några förslag.

Vi kan konceptet vid det här laget. Lera, tält och hångel i buskarna. Tre dagar med fylla, konserter i dagsljus och undersatt intimhygien. Det räcker nu, jag har fått nog. Det känns gammalt och gjort. Det är dags att reformera hela festivalkonceptet.

Östergötland skulle kunna bli ett föregångslän som visar på innovationskraft, framåtanda och idérikedom. Det skulle kunna bli en region dit folk vallfärdar för att vara med när framtiden skapas och det nya tar form. Men då gäller det att bryta med den gamla uppfattningen om hur svenska sommarfestivaler ska vara och istället tänka helt nytt. Vanliga, likriktade festivaler har vi redan för många av och de har för länge sedan tappat sin spänning.

Östergötland borde skippa alla festivaler som bygger på det traditionella upplägget med massa band som spelar på olika scener. Musikinslaget kan förvisso behållas som en beståndsdel, men hela festivalformen borde stöpas om. Mitt förslag är att blicka ut i världen för att få inspiration och sedan omsätta detta till östgötska förhållanden. Här är några folkfester vi borde influeras av och hur de skulle kunna få lokala motsvarigheter.

Burning man, Nevada
På östgötaslätten utanför Skänninge bygger deltagarna upp en tillfällig stad med konstverk, byteshandel och uppträdanden. Lite som Skänninge marken, kan man säga. Sen avslutas allt med att Ture Lång eldas upp.

Songkran, Thailand
Göta kanal utnyttjas bättre och förvandlas till en enda lång vattenfestival från Söderköping till Motala, där man under några dagar sprutar vatten på allt och alla.

Cheese rolling, England
Från toppen av Yxbacken rullar man en stor gräddost från Boxholm, som tusentals deltagare jagar nedför slänten för att försöka fånga.

Underwater music festival, Key West
Skogsröjet förnyar sig och omlokaliserar sig till Gryts skärgård. Där hålls undervattenskonserter och anordnas evenemang för att förbättra miljön i Östersjön.

De dödas dag, Mexico
Studentorkesterfestivalen flyttas till kyrkogården i Linköping där det anordnas ett gigantiskt Halloweenparty. Ghost och Dead Soul avslutar arrangemanget med konserter på stora scenen.
Till top