Söndagsintervjun: HLTR$

HLTR$ siktar högt

Låter "Kidz" har när detta skrivs streamats 300 000 gånger på Spotify, men det är bara början för Norrköpingskvartetten HLTR$. I slutet av februari släppte de EP:n "Chocolatemilk" och nu vill de ut och spela för att sprida sitt namn ytterligare.

Rapgruppen HLTR$ (uttalas Highlighters) består av fyra 17-åriga Norrköpingskillar vid namn Calle Axelsson, Mattias Svedberg, Linus Berggren och Philip Karlsson. De är vänner sedan lång tid tillbaka och började i musikklass på Hagaskolan 2012. Men det som blev startskottet till HLTR$ var en händelse 2014. Det uppstod ett bråk mellan fotbollssupportrar på en sportbar och killarna som befann sig utanför blev involverade. De var oskyldiga, men eftersom de hade lite tidigare stök i bagaget fick deras föräldrar nog och ville sära på dem för att minska det dåliga inflytandet de hade på varandra.
- Vi tänkte: hur ska vi kunna umgås med varandra utan att göra dumheter? Då såg vi filmen "Straight outta Compton" och bildade en rapgrupp, berättar Linus.

Egentligen var killarna inga typiska hiphopare men snart märkte de att folk gillade vad de gjorde.
- Anledningen till att vi fortsatte var responsen på första låten "Kidz", och alla kompisar och vänner som kollade på oss i Livekarusellen, säger Philip.
- Katapulten (första spelningen i Livekarusellen) var vårt första livegig någonsin. Vi fick det minsta rummet och slog rekord i publik. Vi går i skolan och håller en massa energi inom oss, och sen när vi står på scenen släpper vi ut den. Och varje gig blir bara bättre och bättre, säger Calle
- Sedan vi började har vi utvecklats i allt: rösterna, scenspråket, grammatiken och rappen, säger Mattias.

"Kidz" har som sagt spelats massvis med gånger på Spotify, men det går inte att stå still utan nu satsar HLTR$ på nya EP:n "Chocolatemilk" som släpptes 20 februari.
- De nya låtarna är 100 gånger bättre än "Kidz", men det är fortfarande "Kidz" som är den mest lyssnade, säger Mattias.

Hittills har bandet hunnit med att spela ett antal gånger i Livekarusellen, två gånger i Linköping och på två gymnasiefester samt haft releaseparty på Kulturkollektivet i Norrköping, men tanken är att det ska bli många fler spelningar framöver.
- Nu när EP:n är ute ska vi komma ut och spela den så mycket som möjligt. Vi är väldigt öppna för att spela överallt, säger Calle och fortsätter:
- Jag tror vi kommit till den nivån där nästan alla ungdomar i vår ålder i Norrköping vet vilka vi är. Nästa steg är att leta upp ställen ute i Sverige att gigga på, och komma ut och dominera.

Var är ni om fem år?
- Vi vill bli så stora som möjligt. Calle och Mattias har till och med gett upp sin utbildning för HLTR$, säger Philip.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0