Krogkrönika

Fest & sånt / Permalink / 0
Dags för en cigarrbar?

Att rökförbudet på krogen är bra och inget vi ska ändra på är de flesta överens om. Men visst vore det trevligt med särskilda cigarrbarer där man kan sjunka ner i en sliten chesterfieldfåtölj, hälla upp en konjak och njuta av en Cohiba?

På 90-talet fick cigarrintresset ett plötsligt uppsving. Arnold Schwarzenegger och Demi Moore poserade på tidningsomslag med cigarrer i munnen, och rökandet såldes in som en del av en livsnjutningskultur tillsammans med saker som choklad, mat, whiskey och vin. Sedan dess har det ökade intresset hållit i sig, även om det gått lite upp och ner. Vi har fått rökförbud på krogen, avskräckande cigarettförpackningar och en hälsovåg som svept över samhället vilket gjort att rökningen stadigt har gått ner, men cigarrer är inte samma sak som rökning i allmänhet. Cigarrökning är något annat, det är en njutning.

Att röka cigarr och att röka cigarett är två väsensskilda saker. Med en cigarr ska man inte dra halsbloss utan röka försiktigt och låta det gå minst en minut mellan varje bloss. Smaken ska vara rund och mjuk, inte besk som hos cigaretter. Man askar inte heller en cigarr som man gör med cigaretter, utan väntar tills askan är av en fingertopps längd. Röker man rätt räcker en bra cigarr en hel kväll.

Bara att tända en cigarr kräver sin kunskap. Börja med att snoppa av ena änden. Vissa cigarrer har ett litet märke som visar hur mycket som ska klippas av. Sedan bränner du änden samtidigt som du roterar den, utan att ha den i munnen. Detta görs för att cigarren ska tändas samtidigt överallt. därefter sätter du cigarren i munnen och drar in luft samtidigt som du roterar cigarren och håller lågan mot änden. Vill man se proffsig ut kan man blåsa lite på änden för att kontrollera att elden tagit sig.

Hemma eller utomhus kan man bolma på för fullt, men hur gör man om man vill röka cigarr i en barmiljö och träffa folk? I så fall är man förpassad till cigarrklubbar, för på krogen går det inte. Och det är nog de flesta glada över, för inte vill man väl sitta i en rökmoln och äta sin oxfilé? Men visst vore det trevligt om det fanns krogar med ett avskilt rum dit man kan slinka in med sin konjakskupa. Gärna inrett som ett bibliotek med gamla läderfåtöljer och murrig inredning. Där skulle det skulle kunna hållas föreläsningar med Fredrik Lindström och Steffo Törnkvist, eller arrangeras rom- och chokladprovningar. Och väggen skulle prydas av en stor bild på Fidel Castro (...eller nja förresten). Nog borde det finnas underlag för åtminstone en cigarrbar i Linköping och Norrköping?
Till top