Krogkrönika

Fest & sånt / Permalink / 0
Snacka om gott vin

Många uppfattar vinprovningar som snobbiga för att de använder så konstiga ord. Här reder vi ut begreppen.

Idag är det vanligt förekommande att restauranger anordnar dryckesprovningar. Den allmänna kunskapen om vin och andra alkoholdrycker har höjts och många tycker att det är ett roligt nöje att provsmaka och lära sig mer om drycker av alla de slag. Vanligast är nog vinprovningar och även om det numera är något av ett folknöje finns det många som har svårt för den snobbism som fortfarande omgärdar företeelsen.

"Mmm...tjärat papptak med en doft av nyslaget hö och en anstrykning av gräddkoleshot". Så kan det låta på en vinprovning, och det är inte underligt att folk har svårt för alla dessa liknelser som vinkännare ofta slänger sig med. Det låter helt enkelt fjantigt. Hur smakar ens tjärat papptak? Är det någon som har provat?

Att sätta ord på smaker och dofter kan vara knepigt, och ibland blir det bara fånigt. Eller så fastnar man i floskler eller slentrianmässiga liknelser. Men strunta i vad experten säger och använd istället dina egna associationer som du känner till och förstår. För trots allt är en vinprovning ett trevligt nöje som jag varmt kan rekommendera, och därför kommer här en liten lista på vissa fackord som kan vara bra att ha koll på:

*Sommelier - Vinkypare

*Eldighet - Samma som alkohol, men låter finare

*Tannin - Strävhet. Känns enklast under överläppen och kommer från vinets skal, skälkar och till viss del faten

*Fruktsötma - Viner med fruktsötma upplevs som söta i både doft och smak, men är egentligen helt torra, vilket man känner så fort man svalt det. Fruktsötman kommer från riktigt mogna druvor

*Ekfatskaraktär - Kan kännas som trätoner eller som brändhet och rökighet. Kan gå från hårda rostade toner till mer vanilj/kolaaktiga toner

*Bouquet - Doft. Egentligen bara den del av doften som kommer från vinets tillverkning., lagring och mognad. Till skillnad från aromen som kommer från druvan.
Till top