Filmrecension: The Post

Film / Permalink / 0
The Post

Det fria ordet är under ständig attack och måste likt demokratin återerövras varje dag. Och vissa dagar mer än andra, som när USA:s president utser media till sina fiender och vill hindra nyhetsorganisationer från att informera allmänheten. I "The Post" handlar det om Richard Nixon, men filmen skulle lika gärna kunna handla om Donald Trump - och gör väl egentligen det också.
I "The Post" tar sig Steven Spielberg an den sanna historien om hur president Nixon ville stoppa tidningar från att publicera hemliga dokument om Vietnamkriget, och vi får följa personerna på The Washington Post (bland annat Tom Hanks och Meryl Streep) när de våndas över frågan om de ska publicera de känsliga uppgifterna och i så fall riskera åtal.
Det är en viktig film, särskilt i tider som dessa, och för de som gillar gamla tryckpressar och murvelromantik är det en fröjd att titta. Men filmen har också en del smärre brister. Den känns ibland lite hafsigt gjord och det är svårt att riktigt engageras av den lite luddiga historien. Det är en film som har många viktiga saker att berätta om journalistik, demokrati och yttrandefrihet men som är lite för lättviktig för att nå ända fram.

3/5
Till top