Krogkrönika

Fest & sånt / Permalink / 0
Monopol på alkohol

I debatten framstår ofta Sverige som det enda landet i världen med monopol på alkohol men hur ligger det till egentligen?

Det har hänt mycket de senaste decennierna med den svenska alkoholförsäljningen. Större utbud, självplock, bag in box, flera importörer, kändisviner och längre öppettider för att ta några exempel. Många tycker dock att liberaliseringen ska gå ännu längre och att Sverige ska tillåta alkoholförsäljning i mataffärerna som i många andra länder. Det är en gammal fråga som diskuteras med jämna mellanrum men just nu tyder inte särskilt mycket på att det skulle ske. De senaste åren har det pratats mer om så kallad gårdsförsäljning och där känns det som att chanserna är något större att det skulle kunna bli tillåtet så småningom.

Men än så länge är det Systembolaget som gäller om man vill köpa sig en flaska starkt till helgen. Och det svenska alkoholmonopolet har gamla anor. Redan 1855 kom de första regleringarna och dessa har under åren ändrats lite fram och tillbaka till det upplägg vi har idag. Ibland kan det låta som att Sverige är det enda landet i världen som försöker begränsa sin befolkningens drickande. Detta är dock inte sant, utan många länder har regleringar kring sin alkoholhantering.

Det kan handla om begränsningar i allt från tillverkning och import till detaljhandel och servering. Den vanligaste lagen rör åldersgränser, men det kan även handla om exempelvis höjda skattesatser för alkoholreklam. Traditionellt har alkoholmonopol varit förknippat främst med de nordiska länderna, Kanada, delar av USA och vissa mellan- och östeuropeiska länder, men när det gäller tillverkningsmonopol finns det faktiskt (åtminstone när det gäller vissa alkoholslag) i en rad länder världen över, såväl i Latinamerika som Asien och Afrika.

När det gäller detaljhandelmonopol är det inte riktigt lika utbrett men finns ändå i ganska många länder. Förutom Sverige, Norge, Island och Finland även i Kanada, Colombia, Franska Polynesien, Gambia, Kambodja, Kirgizistan, Makedonien, Malawi, Mauritius och Mongoliet. Även Australien och Nya Zeeland har begränsningar. Men "värst" är det faktiskt i USA (främst i södern) där det finns hundratals så kallade "dry counties" där det råder totalförbud mot alkoholförsäljning. Och jämför man med det så kanske det inte är så illa med Systembolaget ändå?
Till top