Söndagsintervjun: Susanne Boll

Motalabördiga författaren Susanne Boll har tidigare gett ut böckerna "Morgongåvan", "Det enda rätta" och "Hitta hem". Nu är hon aktuell med sin fjärde bok "Eldsystrar" som är den första delen i en trilogi om psykologen Vera Lilja.

Susanne Boll, som själv är utbildad psykolog, har tidigare rört sig i den världen i sina böcker och i denna thriller låter Motalaförfattaren oss möta Vera Lilja som är en erfaren och omtalad psykolog med mottagning vid Odenplan i Stockholm. Hon är en skicklig psykolog, men har under en tid mottagit anonyma hot som blivit alltmer påträngande. Någon som är våldsam, kränkt och driven av ett glödande hat riktar allt fokus mot Vera Lilja.
I Veras ungdom förlorade hon båda sina föräldrar i en fruktansvärd eldsvåda, där även hennes syster blev svårt skadad. Vera har i hela sitt liv känt en enorm skuld och försöker sona den genom att hjälpa andra. När hennes favoritklient Ayana inte kommer till den avtalade terapitiden oroar hennes frånvaro Vera. Det visar sig vara en berättigad oro.
När det visar sig att Ayana är kidnappad gör sig det förflutna påmint. Det som Vera i ett helt liv försökt att glömma. Veras psykologiska kunskaper sätts på spel och det handlar om liv eller död. Där har ni utgångspunkten för "Eldsystrar".

Huvudrollsfiguren Vera är uppvuxen i Motala och har sedan flyttat till Stockholm, precis som Susanne och det förekommer många Motalamiljöer i boken. Men "Eldsystrar" kunde blivit ganska annorlunda. Susanne berättar att tanken från början var att huvudkaraktären Vera var skriven som en man och brorsan egentligen bara var en hallucination, något som skulle avslöjas som en twist i slutet av boken. Det var väldigt dåliga idéer tyckte hennes agent och före detta förläggare som fick läsa manuset, så Susanne ändrade och det var förmodligen rätt val.

"Eldsystrar" lanseras som "En Vera Lilja-thriller", vilket kan kännas märkligt eftersom Vera Lilja än så länge är helt okänd då det är första boken om henne. Men snart är hon måhända ett namn på många bokläsares läppar, eftersom "Eldsystrar" med nya förlaget Bokfabriken i ryggen är tänkt att bli en trilogi. Det finns synopsis på två böcker till och nu när "Eldsystrar" finns ute är Susanne beredd att sätta igång med den kommande uppföljaren.
- Tvåan har jag redan klar i huvudet och jag har idéer som man kan spinna vidare på till tre böcker, så jag tror det löser sig, säger Susanne och avslöjar att hon har ytterligare ett bokprojekt på gång.

Till hösten släpper hon en lättläst romancebok som heter "Hemlösa hjärtan" där två trasiga figurer finner varandra.
- Det var en utmaning att skriva lättläst. Och det var jättekul att skriva romantik. Det har jag inte gjort förut, utan det har varit spänning och relationer, säger Susanne och berättar att "Hemlösa hjärtan" kommer att ges ut lagom till Bokmässan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0