Söndagsintervjun: Lina Liman

kultur / Permalink / 0
Lina Liman berättar om sin autism

Tidigare i år gav Linköpingsförfattaren Lina Liman ut sin bok "Konsten att fejka arabiska: en berättelse om autism". Där berättar hon om sina många år av verkningslös behandling innan hon slutligen fick rätt diagnos.

Nyligen kom Lina Liman till Bokens Dag på biblioteket i Linköping för att prata om sin bok, som kretsar kring hennes autism. Det är en diagnos som kan ta sig väldigt olika uttryck, men kort sagt kan man säga att det är ett annorlunda sätt att ta in och bearbeta information och tolka världen.
- Jag kände tidigt att jag var annorlunda, men det var ganska diffust och svårgreppbart. Jag tänkte att så här kanske alla känner. Jag började anpassa mig och försökte passa in, och på ytan gick det ganska bra, säger Lina och menar att hon länge var en högpresterande person som fick bra betyg i skolan och sedan även jobb på Dagens Nyheter.

Att hon valde att skriva en bok är inte så konstigt. Lina förklarar att hon tidigt blev fascinerad av språk, och är lite av en nörd på området.
- Jag kände på mig att det fanns en värld där som jag ville upptäcka mer av, säger hon och berättar att hon tidigt började skriva dagbok.
- Det har varit en ventil. Jag har alltid tyckt att det är lättare att skriva än att prata om saker. I efterhand har jag kunnat luta mig mot det, mycket av det som boken handlar om har varit väldigt luddigt i mitt minne.

Boken handlar om Linas liv från barn till nutid, men den särskilt luddiga tiden sträcker sig från den mentala kraschen 2005 fram till att hon fick diagnosen sju år senare.
- Det var jobbigt att skriva den, men även terapeutiskt. Och det blev en hjälp för mig att förstå vad som egentligen hände.

Det började med att hon sökte hjälp på en Vårdcentral för depression, men det visade sig snart att det inte var det som hon led av. Vårdpersonalen visste inte riktigt vad de skulle göra och till slut blev det sju år av terapier, mediciner och behandlingar innan hon i april 2012 fick diagnosen autism.
- Det var viktigt, allra mest för att hjälpa mig förstå mig själv. Det hjälpte mig att ta mig ur en ond spiral av självanklagelser och försonas med mig själv.

Lina menar att det tidigare saknats kunskap om kvinnlig autism. Det är något hon vill ändra på och förhoppningsvis kan boken bidra till det. Hon är även ute och föreläser tillsammans med en psykolog, och det verkar faktiskt som att medvetenheten i ämnet så sakteliga börjat öka.
- Vårdpersonal säger att de har förstått sina patienter bättre efter att ha läst boken och det känns ju fantastiskt att höra, säger Lina.
Till top