Musikkrönika

Band som knytit hymens band

Dejtingappar som Tinder växer stadigt. Men vad behöver vi dem till? Starta band istället, det är där du kommer träffa kärleken.

Nyligen var det Alla hjärtans dag, vårkänslorna börjar så smått göra sig påminda och många har fullt upp med planeringen av sommarens bröllop. Det ligger helt enkelt romantik i luften. Folk nätdejtar, speeddejtar och blinddejtar, men vill man träffa den rätte finns det ett mycket effektivare sätt och det är att lira i ett band.

Musikhistorien är full av exempel på musiker som har spelat ihop och sedan blivit ett par. Eller om de har valt att spela ihop just för att de var ett par, det är lite olika det där. Men det man kan konstatera är att det verkar finnas något i musiken som går hand i hand med brinnande passion.

Bruce Springsteen och körsångerskan Patti Scialfa är ett berömt kärlekspar, Ike och Tina Turner ett annat. Vi har Prince och Mayte Garcias, Annie Lennox och Dave Stewart i Eurythmics, Tracey Thorn och Ben Watt i Everything but the girl, Jack White och Meg White i White Stripes, Thurston Moore och Kim Gordon i Sonic Youth och inte minst Lux Interior och Poison Ivy i The Cramps. För att inte tala om Fleetwood Mac och ABBA.

Paul och Linda McCartney och Johnny och June Cash är två andra internationella exempel. I Sverige kan vi ståta med kärlekspar som Lisa Ekdahl och Bill Öhrström, Ulf Ekberg och Jenny Bergren i Ace of Base, Lotta och Anders Engberg, Peter och Nanne Grönvall, Py Bäckman och Dan Hylander samt Svenne och Lotta, som blev själva sinnebilden för ett artistpar och något av ett begrepp. De slutade att vara "Svenne" och "Lotta" och blev istället "Svenne&Lotta".

Men lika säkert som att rockband skapar förhållanden, lika säkert ser rockband även till att förhållandena spricker, vilket man kan se i de flesta exemplen ovan. Och när förhållandet spricker brukar även bandet spricka. När en bandmedlem yttrar orden: "Grabbar, jag har blivit ihop med sångerskan", vet man att gruppen lägger ner inom kort.

Det finns bara en fras i rockhistorien som har splittrat flera band, och det är när trummisen kommer till replokalen och säger: "Grabbar, jag har skrivit en låt!".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0