Filmrecension: Tårtgeneralen

Tårtgeneralen

Att Filip & Fredrik brinner för det lilla livet och den lilla människan på den svenska landsbygden är inget nytt, det har de visat i många av sina tv-program och i sin första film "Trevligt folk". Den gången var det en dokumentär om ett somaliskt bandylag i Borlänge och även här i deras första spelfilm bygger handlingen på en verklig händelse, som de tidigare berättat om i sin bok "Tårtgeneralen" från 2009.
Själva personen "Tårtgeneralen" är ett slags original som heter Hasse P och bor i Köping (Filip Hammars uppväxtort). Året är 1985 och efter att Jan Guillou i ett tv-program utnämnt Köping till en av Sveriges tråkigaste städer bestämmer sig Hasse P för att sätta staden på kartan genom att baka världens längsta smörgåstårta och hamna i Guinness rekordbok. Projektet kantas dock av bekymmer och Hasse P har svårt att få med sig de andra invånarna på tåget.
I huvudrollen ser vi Mikael Persbrandt, och de flesta är nog överens om att hans rolltolkning är strålande och förmodligen mycket bättre än vad Robert Gustafsson (som hoppade av filmen) skulle ha gjort av samma roll.
"Tårtgeneralen" är en riktigt fin film med mycket hjärta. Filmen har ett härligt persongalleri och mycket humor men är också oväntat känslostark. Filip Hammar är berättare och förekommer också som rollfigur i filmen, och det gör även hans pappa. Så detta är till stor del en film om Filips uppväxt, men också en film om 80-talet och svenska småstäder.

4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0