Söndagsintervjun: Ben Kersley

TV / Permalink / 0

 

Al och Ben har en tv-serie ihop

Två engelskspråkiga komiker med koppling till Östergötland. Nu har Al Pitcher och Ben Kersley slagit sina påsar ihop och gjort tv-serien "Al Pitcher på Paus" som just nu visas på SVT. Dessutom har de gjort dokumentärfilmen "Big in Sweden" som får premiär i höst.

Nya Zeeländaren Al Pitcher blev snabbt en av våra mest uppskattade ståuppare med sina träffsäkra betraktelser över det typiskt svenska, och drar fulla hus när han uppträder. Han är dessutom gift med en kvinna från Östra Husby, och har därmed en extra speciell plats i östgötarnas hjärtan. Engelsmannen Ben Kersley har under många år varit den drivande när det gäller att utveckla stand upen i framförallt Linköping men även övriga länet. Närmast är han arrangör och MC när Marcus Berggren headlinar en humorkväll i Gamla Linköping den 17 maj.

Nu har de två komikerna samarbetat och skapat tv-serien "Al Pitcher på paus" som började visas på SVT i april. Totalt blir det åtta avsnitt på runt 15 minuter och i serien fåt tittarna följa Al Pitcher som provar på hur det är att vara pappaledig i Sverige.

- Al och jag har känt varandra i ungefär tio år och sedan 2015 har vi provat att skriva tillsammans, säger Ben och berättar att de hade flera olika idéer som de försökte sälja in till olika produktionsbolag i slutet av 2017. En handlade om ett damfotbollslag i Åtvidaberg, en annan hade en mer vetenskaplig vinkel, men det var med "Al Pitcher på paus" som de slutligen fick napp. I februari 2018 gjorde de en pilot som skickades till SVT som gillade vad de såg och beställde åtta avsnitt. Från början var tv-serien bara tänkt till SVT Play men den blev till slut tablålagd, vilket Ben och Al är glada över eftersom det innebär att fler tittare får ta del av deras syn på sitt nya hemland.

- Serien ger en skruvad bild av hur Sverige funkar och hur pappaledighet funkar. Innebär det frihet eller ofrihet? Det är som att livet konspirerar mot en för att fälla möjligheten att göra ingenting.

Har Al och du samma sorts humor?

- Han är Nyazeeländare men också uppvuxen i England så vi har referenser och upplevelser som är likadana. Vi skrattar åt samma komiker och sitcoms, som kanske inte alltid är samma som man ser i Sverige.

I höst premiärvisas även deras kommande film "Big in Sweden" på Cnema i Norrköping.

- Den handlar om att vi åker runt i Sverige och besöker "small places with big monuments". Vi åker till potatisen i Mjölby, stolen i Edsbyn, tuppen i Alfta och osthyveln i Ånäset. Vi började jobba på den våren 2017, så det tar tid, men nu är den nästan, nästan klar så det är kul.

- Det blir premiär i Norrköping i augusti och sen kommer den visas på Lunds comedy festival. Efter det ska vi tillbaka till en filmfestival i New York där vi var i höstas, och sen ska vi försöka sälja in den till tv.

"Big in Sweden" är en entimmes roadmovie som finansierats genom att Al och Ben har stå uppat på platserna de besökt, och den är filmad av en annan Linköpingskille, Gustav Skogens. Ben berättar att i den anglosaxiska världen har varje stad ett monument för de soldater som stupat i krig, men Sverige har inte krigat på 200 år och han tror att dessa "big thing monuments" kan vara en slags motsvarighet till andra länders krigsmonument.

- Det som fascinerade mig är att när Mjölby satte upp sin stora potatis så måste det ha varit möten på kommunen då det tagits en massa beslut: ska vi ha en potatis eller en palsternacka, vad har vi för budget, var passar det att ha den? Det är det som är så roligt.

- Jag tror filmen kommer bli jättebra. Den är en rolig roadmovie genom Sverige, där vi undersöker "what make the swedes tick". Och för egen del var det jättekul att åka till Norrland och ge en bild av det ickeglaorösa Sverige.

Till top