Krogrecension: Lock, Hop and Barrel

Mat / Permalink / 0
Länstidningens krogexpert testar Östergötlands restauranger

 

Burgare och bärs och båtar utanför

- Söderköpingskrog brygger sin egen öl

 

Lock, Hop and Barrel

Bergsvägen 7 (Kanalhamnen), Söderköping

Betyg: 3 av 5

 

Jag har sökt med ljus och lykta. Jag har letat på sportbarer och hamburgarställen. Till och med på grillrestauranger där man tror att de kan det där med att tillaga kött. Men nej, det tycks vara helt omöjligt att äta anständiga ribs på krogen i det här landet.

Trots att det är världens enklaste rätt att laga, det enda kocken behöver göra är att köpa revben, krydda och sen låta det hela stå i ugnen i tre timmar. Tillagningen sköter sig självt och man märker att det är klart när köttet släpper från benen utan minsta ansträngning.

Ett land där de kan tillaga perfekta ribs är USA och jag tänker att är det någonstans i länet jag kan få goda ribs så är det på Lock, Hop and Barrel i Söderköping som ägs av en amerikan och har en amerikansk meny med rätter som hamburgare, caesarsallad, kycklingvingar och jajamän...ribs.

Lock, Hop and Barrel har ett perfekt läge alldeles intill kanalen och öppnade våren 2017. Söderköping är en sommarstad men Lock, Hop and Barrel väljer att ha öppet året om. Lokalen, där Bondens Crêperie tidigare låg, har en rustik känsla och känns mysig och genuin. Det går hand i hand med krogens satsning på kultur och närproducerat. Det anordnas en mängd evenemangskvällar med livemusik, quiz, open mic och liknande. Hamburgarna är gjorda på kött från lokala gårdar, och humlen som man gör sin öl på kommer från Söderköping. Gör sin öl på? Javisst, Lock , Hop and Barrel är inte bara en restaurang utan även ett mikrobrygggeri som tillverkar sin egen öl. På ölmenyn hittar man bland annat Ramunder IPA, EZ Pilsner och Lock Hopper Pale Ale.

Egen öl och livemusik är två stora plus, men hur står det egentligen till med maten? Och särskilt revbenen? Dags att ta reda på det.

Lock, Hop and Barrels stora grej är deras hamburgare. På menyn finns en lång rad varianter, från bautaburgare med fyra skivor kött till veganska halloumiburgare. Övriga rätter känns inte jättespännande. Här finns pliktskyldiga fish & chips och kycklingquesadilla, och såklart lökringar, heta kycklingvingar och nachos. Vid tidigare besök har jag och mitt sällskap provat bland annat burgarna "Bacon, bacon, bacon" och "Triple pepper" och denna gång slår vi till på "Blue cheese burger". Och ribsen såklart.

Burgarna är bra, nästan i klass med de bästa burgarställena i Norrköping en kvarts bilresa norrut. Just blue cheese-varianten är inte min favorit, jag tycker mögelostsmaken blir för dominant och hade gärna velat känna mer av baconet och den sauterade löken, men det är ju en chansning man tar när man beställer blue cheese. Generellt sett håller dock burgarna god klass även om köttet vid något tillfälle kunde varit lite saftigare.

När mina Smoked BBQ Ribs för 198 kr kommer in pirrar det i kroppen. Ska detta vara tillfället när jag äntligen serveras bra ribs i Sverige? Svaret är tyvärr nej. Inte heller på Lock, Hop and Barrel får jag godkända revben. Man ska inte behöva gnaga och absolut inte behöva använda kniv och gaffel. Både senor och fett ska ha upplösts i ugnen och köttet ska släppa från benen bara man skakar lite. Mina ribs hade dessutom en för kraftig smak av peppar. Var det inte bara ett tillfälligt misstag så bör man nog se över receptet på sin rub.

Dessutom känns både presentationen och tillbehören ganska fantasilösa. Man får samma tråkiga ribs som på varenda sportbar. Några revben med barbecuesås, lite pommes, en bit majs och lite coleslaw. Här skulle Lock, Hop and Barrel kunna gå i bräschen och visa hur riktiga amerikanska kvalitetsribs ska vara. Servera med en skål hemmagjorda bönor, eget potatismos med vitlök och baconbitar, kanske gratinerad blomkål. Men viktigast av allt: kött som smälter i munnen. Inte heller Söderköping levererade på den fronten, så sökandet går vidare...

Till top