Söndagsintervjun: Daniel Kederstedt

kultur / Permalink / 0

Från Nolltretton till näringslivsgranskning

 

Idag är Daniel Kederstedt chef för SvD Näringsliv och har en viktig roll i granskningen av det svenska näringslivet. På vägen till den positionen har Rimforsasonen bland annat hunnit med att jobba på Expressen och Aftonbladet, varit New York-korrespondent och - inte minst - skrivit för Nolltretton.

 

– Att min framtid låg i journalistiken förstod jag redan när jag var 14-15 år och ganska snart efter det började jag jobba extra för Vimmerby Tidning/Kinda-Posten. Det var en fantastisk skola för den som ville lära sig grunderna i journalistiken, men kanske inte alltid med de roligaste journalistiska jobben, sett så här i backspegeln.

– På den tiden var jag förstås för ung för att komma in på journalisthögskolan, men jag var också rastlös och ivrig. Jag ville hela tiden vidare och drömmen var redan då ett jobb på någon av landets största tidningar. När Nolltretton startade gick jag i gymnasiet och tog då chansen och hörde av mig till redaktionen och frågade om det fanns något jobb för mig. Någon dag senare satt jag med en bunt cd-skivor som skulle recenseras och filmstjärnor som skulle intervjuas. Det blev mitt nästa kliv mot en stor tidningsredaktion.

 

Hur hamnade du på din nuvarande tjänst?

– Jag trodde ganska länge jag att jag ville bli sportreporter och jobbade också som det på både Expressen och Aftonbladet. Men jag insåg ganska snart att det faktiskt inte var jag – när jag var ledig orkade jag aldrig ens se en fotbollsmatch. För mig blev svaret att vända 180 grader, och där fanns ekonomijournalistiken. Snart insåg jag att nästan alla stora nyheter och händelser hade sin förklaring i pengar och siffror. I dag leder jag SvD Näringsliv och jag tycker uppriktigt att det är Sveriges bästa ekonomi- och näringslivsredaktion. Här finns människor som precis som jag brinner för ekonomijournalistik och viljan att berätta, avslöja och ge sammanhang. Jag har otroligt duktiga kollegor. Och dessutom kunniga och krävande läsare.

 

Hur var tiden som USA-korrespondent 2011-2013?

– Som slavisk läsare av Mats Olssons USA-texter under 90-talet i Expressen vara det en dröm som gick i uppfyllelse när jag satt på planet mot New York 2011. För herregud, vilket jobb och vilka minnen jag fick under mina tre år där – inte minst alla besök i West Virginia och delstaterna runtomkring. Här fanns det riktiga USA med människor och levnadsöden som väldigt sällan fick utrymme, som väldigt sällan togs på allvar.

– Det är också roligt att bevaka ett presidentval, men kanske inte så spännande som det kan låta. Det är att ställa sig mitt i en närmast pinsam mediecirkus som har väldigt lite med god journalistik att göra. Jag tycker mer om vad jag slarvigt tänker på som diskbänksjournalistiken. För mig är det att sätta sig ner hemma hos någon och verkligen ta sig tid för att skildra hur politiken påverkar en individ.

 

Hur vill du utveckla SvD Näringsliv framöver?

– SvD Näringsliv har samma utmaningar som alla andra redaktioner just nu. Vi måste hela tiden utveckla oss och bli mer moderna och det går fort. Med moderna menar jag inte bara hur vi förmedlar journalistik utan också vilken journalistik vi gör. Att de stora nya företagen och trenderna ska synas måste vara en självklarhet, vi får aldrig vakna för sent. Vi måste hela tiden ligga steget före. Den utmaningen är både rolig och svår.

– Men jag tycker att vi har blivit mycket bättre på att leva upp till våra läsares behov. Vi måste ge våra läsare rätt fördjupningar vid rätt tillfälle och samtidigt fortsätta sätta agendan med prisbelönta granskningar, som de vi gjort om pensionsbolaget Allra, katastrofutvecklingen i Postnord och flygturerna i SCA och Industrivärden.

 

Känner du att du är på rätt plats i karriären?

– Helt rätt plats – vi har enorm medvind på Svenska Dagbladet just nu och genomför många satsningar och nyrekryteringar. Den här branschen går upp och ner, det har jag lärt mig. Nu går det åt rätt håll. Då gäller det att inte slappna av utan att gasa ytterligare och bli ännu bättre.

 

Vad har du för koppling till Östergötland idag?

– Jag är hemma i Rimforsa med jämna mellanrum och så ofta jag kan. Där växte jag upp och där finns mina rötter. Men jag är också ofta i Linköping där min bror bor med sin familj. Och även om jag inte längre är sportreporter och tyvärr sällan ser några matcher så försöker jag alltid håll koll på fotbollen i Rimforsa.

Till top