Krogkrönika

Hur dags stänger köket?

 

Det svenska kroglivet utvecklas ständigt och blir hela tiden bättre. Men en sak fortsätter att vålla irritation år efter år, och det är att svenska restauranger är usla på att informera om hur dags köket stänger. Hur svårt kan det vara?

 

Vi lever i de modernaste av tidevarv. Restauranger har hemsidor, appar och facebooksidor. Gästerna kan boka bord med mobilen och betala med Swish. Vi är blixtsnabba med att anamma utländska mattrender och inredningskoncept. Men på ett område står utvecklingen fullkomligt still: svenska krogar är värdelösa på att berätta när deras kök stänger.

 

Som gäst undrar man förstås varför det blivit så, det verkar inte finnas någon rationell förklaring. Restaurangerna har ofta en rad olika platser där de kan informera om kökets öppettider - hemsida, facebooksida, griffeltavla vid bardisken - ändå ser man sällan en rad någonstans om detta. Märkligt, eftersom det är information som kan vara väldigt viktig för potentiella matgäster.

 

På många restauranger stänger köket klockan 22, men det är absolut ingen generell regel. Det är olika från krog till krog och från dag till dag. Även restauranger som normalt har en fast tid kan stänga köket tidigare om det inte är några matgäster. Så även om man ringt tidigare på kvällen och frågat om kökets öppettider kan man bli utan mat trots att man är i tid, på grund av att kocken varit sysslolös, tröttnat och packat ihop.

 

Det händer påfallande ofta att inte ens personalen vet hur dags köket stänger. Jag har många gånger knallat in på en krog och frågat i baren om köket fortfarande är öppet och mötts av svaret: "Jag vet inte, jag måste gå och kolla". Det normala i ett sånt läge borde ju vara att helt enkelt titta på klockan och därefter svara "ja" eller "nej". Eller ännu hellre ha en tydlig skylt på dörren eller vid baren som berättar om vilken tid som gäller.

 

En variant på samma tema är de krogar som informerar att de har öppet till "sent". Vad betyder det? "Sent" är ett väldigt luddigt begrepp som har olika mening för olika personer. Sent en tisdag är inte heller samma sak som sent en lördag. Som kroggäst vill man inte ha godtyckliga öppettider som plötsligt kan ändras beroende på hur uttråkad personalen är, vi vill veta vad som gäller.

 

Ärligt talat, hur svårt kan det vara att skriva ut vilka öppettider som gäller för köket? Det borde vara en grundläggande service för en restaurang som bryr sig om sina matgäster.


Kommentarer
Postat av: PR

tacka vet jag australien

2019-01-18 @ 13:13:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0