Söndagsintervjun: Jonathan Westerling och Jacob Bergvall

 

En handbok med verktyg för unga ledare

 

Linköpingskillarna Jonathan Westerling och Jacob Bergvall har båda erfarenhet av ledarskap inom Svenska kyrkan. Nu har de samlat några av sina bästa tips i fickboken "Verktyg för unga ledare – Med Jesus i centrum".

 

Medan antalet konfirmander stadigt minskar så finns det ett kraftigt ökande intresse för att bli ung ledare inom kyrkan, och idag finns det cirka 10 000 unga ledare i landet. Det kan se lite olika ut i olika församlingar, men generellt kan man säga att det handlar om ungdomar mellan 15 och 20 år som engagerar sig inom olika intressen eller verksamheter inom en församling.

- Det är ett bra sätt att utvecklas på när man är i den åldern. Det är inte alltid lätt att hitta ett sammanhang, men kyrkan erbjuder en trygg miljö där man kan testa att utveckla sitt ledarskap, säger Jacob.

 

Jacob är 26 år och kommer från Finspång, men bor numera i Ånestad i Linköping och arbetar som mjukvaruutvecklare och projektledare i ett IT-företag. Nästan granne bor 27-åriga Jonathan, ursprungligen från Linghem, som till vardags arbetar som låg- och mellanstadielärare. Och det var Jonathan som först fick idén att skriva boken. Snart kom han dock på att det skulle vara roligare att vara två och kontaktade Jacob, som nappade på förslaget.

- Jag hade hållit på så mycket med ungdomsverksamhet i kyrkan och tänkte: samlar jag mina tankar och idéer i en bok kan säkert någon få nytta av den. Vad man än har för problem som ung ledare så ska man kunna hitta det i boken, och någon sån typ av enkel bok fanns inte sen tidigare, säger Jonathan.

 

Boken är tryckt i ett behändigt litet fickformat och ger grunderna i ledarskap, konflikthantering, grupputveckling och återkoppling. Författarna delar med sig av verktyg för den unge ledaren och boken avslutas med praktiska tips på lekar, böner och andakter. Tanken är att ge unga ledare en grundläggande förståelse både för kristen tro och för ungt ledarskap. Den riktar sig främst till Svenska kyrkan men funkar även i andra kyrkor.

- Om man trivs i rollen att ta ansvar och planera så kan man få lite stöd av boken, och samtidigt lära känna sig själv och sin ledarstil, säger Jacob och berättar att de är tacksamma för allt det stöd de fått av förlaget Verbum.

Inte minst hjälpte förlaget till med att koncentrera och strama till innehållet. 200 lekar bantades ner till 20 och de 400 originalsidorna kortades ner till 100. Hittills har de sålt cirka 1000 exemplar, något de tror och hoppas ska öka ytterligare med tiden.

- Jag tror det finns en bra framtid för boken eftersom det kommer nya unga ledare varje år, säger Jacob.

 

Detta är den första bok som Jonathan och Jacob skrivit, och kanske kommer det fler? Jonathan har i alla fall börjat så smått med ett nytt projekt.

- Att göra den här boken har varit väldigt kul och utvecklande för oss och vårt skrivande. Ett naturligt nästa steg är att komma ut och föreläsa om den, säger Jacob och berättar att de hittills varit i Tannefors två gånger och har två tillfällen i Norrköping inbokade framöver.

Vill man boka en föreläsning går det bra att höra av sig antingen till förlaget Verbum eller till  instagramkontot "Jonathanwesterlingofficial".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0