Filmrecension: X-Men: Dark Phoenix

Film / Permalink / 0

X-Men: Dark Phoenix

 

Sista kapitlet i den X-Men-saga som började för 19 år sedan kretsar kring Jean Grey, den av mutanterna med absolut störst superkrafter. Faktiskt så stora att de är svåra att tygla och det får både Jean och hennes X-Men-kollegor erfara här, när hon vänder sig mot sina forna vänner, samt en del andra otäckingar som vill åt hennes krafter.

Nej, det låter inte så roligt och det är det inte heller. Det är en ganska svag avslutning på filmserien. En filmserie som, förutom Wolverines insatser, varit ganska svag ända från början. Det intressanta med denna final är istället vad som kommer efter. För det kommer fler X-Men-filmer och de kommer att ingå i Marvels Universum, tillsammans med Spindelmannen och de andra hjältarna vi älskar. Rättigheterna är lösta och förhoppningsvis innebär det att klassen kommer höjas några pinnhål på de kommande X-Men-filmerna.

För X-Men-filmerna har ju alltid varit lite plattare, lite sämre och lite barnsligare än de övriga Marvelfilmerna. Man har inte brytt sig om karaktärerna, och det gör man inte här heller. Inte ens när en av dem dör. Men likt fågel Fenix hoppas och tror jag att de nya X-Men snart kommer resa sig ur askan och ge oss riktigt bra filmer framöver.

 

2/5

Till top