Krogkrönika

 

Var kritisk till kritiken

 

Kroglivet blomstrar och det öppnas hela tiden nya restauranger. Nya mattrender gör sina intåg och nya koncept testas. Det enda som inte blomstrar är krogkritiken. Den är, för att skoja till det lite, under all kritik.

 

Det är svårt att hitta seriös matkritik i Östergötland idag. Jag försöker ibland i den här spalten, Corren och NT har gjort sporadiska nedslag och då och då startas det olika hemsidor/bloggar som lägger ner lika snabbt igen. Utöver det får vi förlita oss på restaurangguider som White Guide eller kundbetyg på Tripadvisor och Facebook. Det är allt.

 

Nu är inte Östergötland unikt i det avseendet. Kritiker är ett utdöende släkte, det gäller även musikkritiker och filmkritiker, och bristen på professionell krogkritik finns i hela landet. Vi har exempelvis Nöjesguiden som är rätt ambitiösa och en del mer eller mindre seriösa foodies som matbloggar, men med tanke på hur stor bransch vi talar om är det konstigt att restaurangkritiken är så underutvecklad som den är.

 

Det finns flera skäl till varför vi har så få matkritiker. Ett är att det är svårt att hitta en affärsmodell som funkar, man får helt enkelt inte ekonomi i det. Som privatperson blir det för dyrt att äta ute ständigt och jämt och dessutom skriva om det, och för tidningar innebär en dålig recension att de riskerar att tappa annonsörer. Ett annat skäl är att det är brist på personer som passar som matkritiker. Man ska både ha stor kunskap om mat och krogliv, och dessutom kunna och vilja uttrycka den på ett intressant sätt.

 

Dagens system med kundrecensioner på exempelvis Facebook har för stora brister för att kunna kallas restaurangkritik. Ett betyg från en besökare som bara äter ute på restaurang några gånger per år är helt enkelt ingenting värt. För att ett omdöme ska betyda något måste det komma från en matgäst som äter ute väldigt ofta, i olika städer och på olika typer av restauranger.

 

Ett problem med sidor som Tripadvisor är att betygen generellt är för höga (på grund av för låg kunskap hos betygsättarna) och att totalbetyget utgör ett medelbetyg av kommentarerna. De som ligger i topp på såna sidor är knappast de originella krogarna utan utgör istället toppen bland "medelsvenssons" restauranger. Som läsare vet man inte hur man ska tolka betyg och kommentarer. Om en gäst sätter en etta i betyg och en annan en femma, betyder det att stället är en trea?

 

Inom matkritik, precis som med all annan kritik, finns det ingen objektiv sanning. Istället handlar det om att hitta sin kritiker. Att hitta en skribent som man förstår och har förtroende för. Vem blir den första östgötska matkritikern som får ett brett genomslag?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0