Filmrecension: Us

Us

 

Jordan Peele fick ett stort genombrott med sin regidebut "Get out" för två år sedan. Det var en annorlunda skräckfilm som bjöd på en unik och fräsch ton där rysningarna framkallades av antydningar och en märklig skevhet. Samma obehagskänsla skapar han i "Us", som också är en udda skräckis med mycket Twilight Zone-känsla. Peele är för övrigt aktuell med att återuppliva den gamla kultiga tv-serien, vilket känns helt naturligt om man sett "Get out" och "Us".

Här får vi möta tjejen "Adelaide" som råkar ut för ett mystiskt trauma i barndomen. Som vuxen får händelsen en uppföljning när hennes familj plötsligt attackeras av...sina egna dubbelgångare. Vilka är de? Vad vill de? Var kommer de ifrån?

Det går säkert att se "Us" som en helt vanlig skräckfilm, men då är den inte särskilt otäck för Peele är bättre på att skapa en ruggig stämning än på att verkligen skrämmas. Men anledningen till att "Us" allmänt anses vara årets bästa skräckis är att den vill säga något mer. Exakt vad är lite oklart, men det är ingen vågad gissning att det handlar om klassklyftor och politisk polarisering i USA. Och Peele berättar det på ett eget och intressant sätt, även om både utförande, handling och logik spretar lite hit och dit. Men för att vara en rysare är nog det stora problemet med "Us" att man inte blir särskilt rädd.

 

3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0