Söndagsintervjun: Captain Jacks Army

Captain Jack´s Army vill få folk att dansa

 

De spelar keltrock. De dricker öl. Och de har en enastående förmåga att få publiken att skråla med i refrängerna. Nu är Captain Jack´s Army aktuella med ett gäng nya singlar och målet är att få hela Linköping att dansa till låten "Dance together".

 

Är det något rockband som kan sägas symbolisera Linköpings själ och hjärta så ligger Captain Jack´s Army bra till för titeln. De har blivit profeter i sin egen hemstad, skrivit musik till stadens hockeyklubb och drar alltid mycket folk till sina spelningar. Lokala hjältar helt enkelt. Delvis på grund av att musiken är tight, svängig och bjuder på ett jäkla röj, men det finns också något i bandets chosefria attityd och sorglösa humör som gör det lätt att gilla dem. Det går helt enkelt inte att sitta och sura när man ser Alexandras Ekelöfs vildsinta fiolspel, basisten Andy Petterssons charmiga sängkammarrufs och sångaren Pär Palms klädsamma trivselkilon. Tillsammans med Johan "Nisse" Nilsson på banjo, Ariel Sanga på gitarr, Johan Månsson på trummor och Linda Davidsson på gitarr bildar de en sjuhövdad enhet som vet hur man får fart på festen. De kommer från olika bakgrunder och från olika musikaliska håll men har sammanstrålat i Captain Jack´s Army för att förena keltisk punkrock och östgötsk partystämning.

Sedan starten för åtta år sedan har de släppt en del engelskspråkigt material och efter det fyra svenska singlar. Nu är bandet aktuellt med ny musik och då är det återigen engelska som gäller. Först ut var den fartfyllda singeln "Dance together" som kom nu i juni - och överraskade publiken genom att bjuda på lite baktakt.

- Det är en glad danslåt. Vi har försökt att göra nåt nytt och det känns som att vi hittat nåt bra här, säger Nisse.

- Den är lite mer dansvänlig men jag tycker ändå vi har behållit vår själ med Palms röst och Captain Jacks energi, säger Johan Månsson.

- Vi har fått bra respons av publiken när vi spelat den live, säger Pär.

 

"Dance together" följs av "Insane" som släpps på Linköpings stadsfest 24/8 och "Say my name" och "Sail away" i höst. Tre låtar i lite olika stil. På en sjunger Linda, en annan är mer hårdrockig, men nånstans är det ändå Captain Jack´s ande som svävar över det hela.

- Med den här sättningen blir det Captain Jack´s Army hur vi än gör, säger Nisse.

- Vi är ganska öppensinnade när det gäller låtskrivandet. Vi är en salig blandning av musiker och gillar både hårdrock, jazz och vispop. Det känns som att vi bara låter det hända, säger Månsson.

- Det var så redan från början när vi klev in i repan första gången: en dödsmetalsångare, jag lirade Maidenrock och grunge och Alexandra höll på med rysk opera. Vi har alltid varit ett udda gäng som haft väldigt olika ingångar, säger Andy.

 

Pär förklarar vad som fått bandet att ta ut de musikaliska svängarna mer med åren:

- När vi började fanns det typ bara vi och Sir Reg som körde den här stilen, men ju mer man kommer in i genren börjar man hitta andra band, framförallt tyska band, och alla låter tamejfan likadant. Och då kände vi: vi vill inte låta som alla andra, även om vi har samma instrument och gillar Flogging Molly och Dropkick Murphys. Så det var nog därför vi började bredda oss, men det ska fortfarande vara röjigt och bra live.

- De låtar som vi kasserat är sånt där vi känner att vi upprepar oss och gör sånt vi har gjort tidigare, säger Ariel.

 

Framöver har de två spelningar bokade i Tyskland samt ett antal runt om i Sverige. I våras turnerade de i Tjeckien och håller just nu på att boka in en ny turné där till nästa år. Tanken är också att göra videos till alla de nya låtarna och när ni läser detta har videon till "Dance together" redan funnits ute en månad och fått ett positivt bemötande.

- Vi hoppas att det blir årets sommarhit, säger Pär.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0