Söndagsintervjun: Festival of the midnight sun

kultur / Permalink / 0

Festival of the midnight sun

- återuppstår på Sjögestad Motell

 

Inspirerade av Woodstock året innan anordnades det en stor rockfestival på Mantorp Park 1970. Festival of the midnight sun, som namnet löd, blev ett praktfiasko men har levt kvar i östgötarnas minne som en riktig kulthändelse. Och nu 49 år senare återuppstår festivalen på Sjögestad Motell.

 

Festival of the midnight sun har kallats "det största fiaskot i svensk pophistoria". Festivalen skulle hållas under midsommarhelgen och polisen var orolig för att det skulle bli bråk mellan raggare och hippies. Arrangörerna räknade med 300 000 besökare men endast 3000 personer dök upp. Vissa av de förannonserade banden ställde in, som exempelvis Pugh Rogefeldt och Skäggmanslaget, men det ska ändå sägas att flera stora namn som Canned Heat, Chuck Berry och Cornelis Vreeswijk tillsammans med Made in Sweden faktiskt spelade. Hur som helst blev det brakförlust och ingen har vågat sig på att försöka göra om arrangemanget - förrän nu.

 

Den 31 augusti anordnas en ny Festival of the midnight sun. Denna gång på Sjögestad Motell och i mindre skala, även om hela 17 band faktiskt kommer att spela under dagen.

- Banden i år är en blandning av då och nu. Då i form av Kebnekajse och Tears och nu i form av allt från Les Big Byrd till Franska Trion och Hällas, säger Björn Rallare och berättar om hur hans fascination för festivalen väcktes:

- Från början sprang jag på historien bakom festivalen när jag drev skivbolag av en ren slump, fastnade för spektaklet och jag kommer i håg att jag lade upp en länk till det nyhetsinslag som Tom Alandh gjorde på plats 1970 som ligger på YouTube med orden "Någon borde göra en film om det här!". Det visar sig nu att det blev jag som gör den filmen. Jag lade historien bakom örat då, liksom många andra och när jag lade ned skivbolaget började jag skriva, ett av projekten valdes ut och blir nu kortfilmen "Festival Of The Midnight Sun" som har premiär på Bio Rio i Stockholm den 12 september. När vi jobbade med filmen sprang vi på entreprenören Mats Carlheim som hjälper oss nå vårt mål med ekonomisk stöttning och han sa "Vi gör festivalen på riktigt igen!" och så var bollen i rullning.

 

Festivalen på Mantorp var intressant på många sätt. Finns det någon detalj som du har fastnat extra mycket för?

- Det finns för många härliga detaljer, och alla bor i ett långfilmsmanus. Allt från tusentals kycklingar som aldrig blev uppätna, arrangören som hälls gisslan på Frimurarhotellet då de inte hade pengar att betala med, till skräcken för att raggarna skulle storma scenen och klippa av håret på alla hippies eller den detaljen som lyfts fram i vår film; Canned Heat vägrade spela om de inte fick betalt först, men de hade ju som sagt inga pengar. Hur löste de det?

 

Varför valde ni Sjögestad Motell för årets festival?

- Av flera anledningar. Dels ligger det nära originalfestivalen som var på Mantorp Park, de har plats för lika mycket folk som faktiskt dök upp 1970, det är ett väldigt fint område och de som driver det nu är helt fantastiska och ägaren Niclas kommer fixa till grym mat till våra festivalbesökare.

- 70-talskänslan ligger till största delen i ett väl avvägt artistutbud med både gamla och nya band som alla har gemensamt att de låter som att de kunde lirat på festivalen 1970. Området i sig med pärlan Sjögestad Motell och det faktum att på våra scener finns inte rörligt ljus, utan fasta kannor, som det var 1970. Det är inte en afterwork med 70-talskläder från Buttericks.

 

Hur ska ni undvika att årets festival blir det NÄST största fiaskot i svensk pophistoria?

- Genom att göra det vi gör bra. Vi är redan ett inslag på SVT:s" Kulturnyheterna" som sänds i början av augusti och häromdagen intervjuade Dagens Industri oss för en rätt stor artikel och biljetterna går åt som grillad kyckling i solsken. Klart det kommer gå bra, man ska inte göra saker om man inte gör dem bra.

 

Varför ska man komma till den nya Festival of the midnight sun i Sjögestad?

- För att vår ideella förening, Rockered Kulturförening, kommer ge er en upplevelse ni aldrig kommer att glömma, där 18-åringar som lyssnar på Hällas eller MaidaVale som lirar på Sweden Rock i år möter sina morföräldrar som får se Kebnekajse eller Tears igen på samma område och ta en bärs tillsammans och inse att de ju gillar samma grejer ändå; se det som världens största förfest till 50-årsjubileumet på Mantorp Park nästa år. Datumet är redan spikat.

Till top