Krogrecension: Gryts varv

Mat / Permalink / 0

Gryts Varv - Hotell & Konferens

Hummelvik, Gryt

Betyg: 3 av 5

 

Med skärgården alldeles utanför fönstret

- fantastisk utsikt över vattnet

 

Havets vågor kluckar bara någon meter bort och Gryts skärgård utgör en vacker inramning till middagen. Gryts Varv är en krog som har ett toppenläge vid randen till skärgården, och passar både båtfolk och landkrabbor.

 

Östgötaskärgården är en upplevelse i världsklass och något vi ska vara oerhört rädda om. Samtidigt är det en miljö som vi, givetvis med en varsam hand, skulle kunna utveckla mer. Har man inte båt eller sommarstuga vid någon av Arkösunds, S:t Annas eller Gryts skärgårdar blir det kanske inte att man som östgöte besöker kusten särskilt ofta, för man har liksom ingen anledning. Man skulle kunna göra mycket för att höja attraktionsvärdet och tillgängligheten samtidigt som man ser till att den känsliga och unika miljön skyddas från vulgär och ohållbar exploatering.

 

Exempelvis finns det väldigt få riktiga restauranger utmed den långa kuststräckan. Vi har Arkösunds hotell, Arkö krog, Mons båthus, Fyrudden, S:t Annagården och kanske några få ytterligare, men det känns som att det finns utrymme för fler. Gryts Varv är inte bara en av de bättre restaurangerna i skärgården utan också i Valdemarsviks kommun. Det är dock inget ställe man bara "slinker förbi" utan många besökare är konferensgäster eller båtfolk. Jag och mitt sällskap kommer dock med bil enbart för att äta, och det ligger som sagt lite avlägset. Men det är också en del av charmen. Till Gryts Varv åker man för att få havsdoft och skärgårdskänsla. Man kan ta en liten bryggpromenad och kolla på båtarna, se glittret i havet och känna sig avslappnad med vetskapen om att stadens brus är långt borta.

Nu ska dock sägas att den fina miljön bara gäller om man har blicken riktad mot havet. Som namnet avslöjar befinner sig restaurangen i ett varvsområde som inte är speciellt charmigt. Det är stora plåtlador, grusplaner och industrikänsla. Kanske skulle det gå att göra åtminstone området absolut närmast restaurangen lite mysigare? Nåväl, i matsalen eller på uteserveringen så slipper man se den tråkiga varvsmiljön och kan njuta av det kustnära läget. Allra bäst är såklart att boka lusthuset med plats för tolv personer längst ut på en av bryggorna.

Efter en titt på menyn väljer vi Varvets skaldjursröra med forellrom och citronkräm för 119 kr och Halv caesarsallad på Varvets vis med friterade räkor, också den 119 kr, till förrätt. Den första kan sägas vara en variant på Skagentoast och smakar ungefär så som Skagentoasts brukar smaka: förväntat men gott. Romen och citronkrämen tillför små twistar som uppskattas, utan att på något sätt vara särskilt revolutionerande. En stabil caesarsallad sitter nästan alltid rätt en skön sommardag, och så även denna gång. Men vad är poängen med de friterade räkorna? De är smaklösa och tillför ingenting, tvärtom gör de rätten snarare sämre. Var det för att få in lite havskänsla i rätten? Satsa hellre på vanliga, handskalade räkor i så fall.

Precis det fick jag sedan på varmrätten, som var en pasta med chili och limesås för 179 kr. Min bordsdam tog gös serverad med dillslungad potatis, äggrulle med brynt smör och pepparrot, samt fänkål och sugarsnaps för 259 kr. Övriga varmrätter som fanns att välja mellan var hamburgare, ryggbiff, caesarsallad och vegansk pasta. Min pasta var fräsch och god och bjöd på rikligt med räkor, men var knappast någon rätt man skriver hem om. Gösen var intressantare med pepparrot och fänkål som satte knorr på anrättningen, men heller ingen sensation. Och den där äggrullen, vad var poängen med den? Den kändes nästan lika onödig som de friterade räkorna på caesarsalladen.

Maten får godkänt men inte mycket mer. Där finns en hel del detaljer som Gryts Varv skulle kunna skärpa till och förbättra. Däremot är varvet ett trevligt litet lokalt utflyktsmål, läget är toppen och de står för en satsning som jag gärna skulle vilja se på fler håll i skärgården.
Till top