Krogrecension: Cabo Mexican

Mat / Permalink / 0

Cabo Mexican

Platensgatan 5, Linköping

Betyg: 3 av 5

 

En doft av Mexiko

- tacos, sombreros och frozen margaritas

 

På med sombreron och beställ in ett gäng ovanliga tacos. Maten är kanske inte så märkvärdig men det är skojigt att besöka Cabo Mexican, och ibland är det precis vad man vill ha när man går ut och käkar.

På senare år har gatumaten gjort ett rejält intåg på restaurangerna. Det är Cabo Mexican ett exempel på med sina tacos. Strax intill ligger ett ställe som gjort finmat av kebab men framförallt har vi alla dessa hamburgarställen som öppnar i vart och vartannat gathörn. Nu serverar Cabo Mexican mer än bara tacos, men attityden är av gatumatskaraktär: det ska kännas enkelt, otvunget och lättsamt att slå sig ner i den mexikanska restaurangen. Det intrycket förstärks av den avslappnade inredningen och faktumet att gästerna får låna ponchos och sombreros att klä sig i. Man kan även utmana sina vänner på chorizoroulette för att se vem som får den starkaste korven. Kort sagt: det är skojigt att gå till Cabo Mexican.

Nyligen utökade man verksamheten till att även innefatta en restaurang på Nya Torget i Norrköping med namnet Cabo Taqueria. Jag har provat båda restaurangerna men denna text gäller Linköpingsrestaurangen. Besöket sker i januari och vanligtvis befinner jag mig utomlands då, på senare år påfallande ofta i just Syd- eller Centralamerika. Och kanske är det abstinensen, men jag känner mig nästan förflyttad till sydligare breddgrader. Eller så är det bara min frozen margarita som talar, i vilket fall är den (eller de, för det blev två) riktigt syrlig, uppfriskande och god.

 

Visst kan var och en beställa in till sig, men bäst upplever man Cabo Mexicans mat om man beställer in lite olika smårätter och delar på. Och det finns mycket intressant att välja mellan, exempelvis ceviche, tacos på pankofriterad kyckling eller Cabos högrevsgryta med choklad och chili. Eller varför inte beställa in The wall? En rejäl planka för två där man kan prova nästan hela menyn. Jag och mitt sällskap fastnar för halloumitacos, sotad tonfisk, rostade majskorn och sauterade gröna paprikor med havssalt.

I menyn beskrivs paprikorna som "klassisk favorit" och det förstår jag, för de är överraskande goda i sin enkelhet. Den rostade majsen som serveras i en skål med chili, lime, rökt paprika, färskost, örter och srirachamayo är kanske ingen smaksensation men gör sitt jobb som stabilt tillbehör. Tonfisken kommer med sotad purjolök, salsa verde, srirachamayo, picklade körsbärstomater och yozusesamfrön (som vi skippade på grund av allergi). Det lät gott på pappret men visar sig vara kvällens svagaste rätt. Smaklös och intetsägande, men framförallt kändes tonfisken slapp och sladdrig. Vår tacos innehåller friterad halloumi, guacamole och ananassalsa och slinker ner i ett nafs.

 

Ett tips är att ta med en vän och besöka Cabo Mexicans tacotisdagar då man kan prova olika tacos till ett bra pris. Generellt måste dock sägas att Cabo Mexican har plånboksvänliga priser, vilket tillsammans med den avslappnade stämningen hamnar på pluskontot. Och vill man variera sitt fredagsmys hemma med att istället gå ut och äta kvalitetstacos på restaurang så är Cabo Mexican ett bra val.
Till top