Krogrecension: Pigeon Street

Mat / Permalink / 0

Pigeon Street

Knäppingsborg, Norrköping

Betyg: 3 av 5

 

Gatumat på restaurangvis

- spännande smaker från världens alla hörn

 

Pigeon Street i Knäppingsborg är ett av Norrköpings senaste restaurangtillskott. Tanken verkar vara att inspireras av gatumat från världens alla hörn, men som matgäst blir man förvirrad över vad krogen egentligen vill. Pigeon Street är något bra på spåren, men behöver göra en del finjusteringar för att konceptet ska falla på plats.

 

När snacket spred sig att det var personerna bakom Asken som skulle ta över Fiskmagasinet och Enjoys gamla lokaler i Knäppingsborg var vi många som pustade ut. Asken har ända sedan starten varit en garant för kvalitet och med de ägarna vid rodret skulle kvarterets nya krog säkert bli ett spännande tillskott. Enjoy var ju ett oerhört profillöst ställe så det saknas säkert av ingen, däremot fyllde Fiskmagasinet en lucka i stadens restaurangutbud och då känns det tryggt att det är Asken som tar över lokalerna.

På förhand handlade mycket av surret kring restaurangen om att de skulle ha en vegetarisk profil. Det kändes som ett koncept som låg helt rätt i tiden, en krog som tar växtbaserad mat på allvar och lagar så bra mat att man inte tänker på att den är vegetarisk utan bara jättegod. Nu verkar det tyvärr inte ha blivit så mycket av det. Tittar man på menyn så hittar man flera sorters burgare, fläskkotlett, köttbricka samt kyckling och diverse fisk. Fanns det en gång en tanke om att vara stadens vegetariska flaggskepp så verkar den helt övergiven nu.

Och det finns fler saker som förvirrar med Pigeon Street. Namnet till exempel. Vad betyder det? Varför på engelska? Folk har svårt att uttala det och säger istället "det där nya i Knäppingsborg". Det är möjligt att det finns någon smart tanke med namnet, men det går i så fall matgästerna förbi. Samma sak med inredningen och menyn som bjuder på en kakofoni av intryck. Stilmässigt blandas Asien med latinovärlden, New York-känsla och allmän hipsterkultur. Ungefär detsamma gäller maten, där ceviche varvas med poké bowl och fish & chips. Om någon skulle fråga mig: "Pigeon Street, vad har de för sorts mat där?". Då skulle jag svara: "Tja...allt och inget".

Om jag fattat det hela rätt vill Pigeon Street vara ett ställe som lyfter fram världens gatumatskultur, därav den spretande menyn och den otydliga inredningen. Det ska vara lättsamt och opretentiöst att gå dit, lite knasigt sådär. Och så långt är jag absolut med, jag gillar ställen med låga trösklar, invändningen är snarare att Pigeon Street inte tar sitt koncept hela vägen. De skulle varit ännu färggladare, ännu knäppare, ännu mer multikulti. Som matgäst anar man en ängslighet, som att de vill för mycket men ändå presterar för lite.

 

Men hur smakar det då? Jo, jag har besökt Pigeon Street flera gånger och bland annat provat hamburgaren, den överkörda fläsksidan och nu senast kycklingklubborna. Det finns lekfullhet och kvalitet bland rätterna och när det gäller tillagning och smak är jag absolut nöjd. Inte så jag ställer mig upp och jublar av lycka, men ändå tillräckligt tillfreds för att komma tillbaka. Pigeon Street har en rolig meny där man hittar ovanliga rätter och annorlunda smaker. Men det finns lite detaljer att fila på för att konceptet helt ska falla på plats. Som gäst vill man känna sig förflyttad till gatan Yaowarat i Bangkok eller Chinatown i Singapore, men där är Pigeon Street inte riktigt än.

Till top